Acireale

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Acireale
Jaciriali Rediger på Wikidata
Acireales byvåben
Overblik
Land Italien Italien
Region Sicilien
provins Catania
Postnr. 95024 Rediger på Wikidata
Telefonkode 095 Rediger på Wikidata
Nummerplade­bogstav(er) CT Rediger på Wikidata
UN/LOCODE ITACR Rediger på Wikidata
Demografi
Indbyggere 50.515 (2023)[1] Rediger på Wikidata
 - Areal 40,4 km²
 - Befolknings­tæthed 1.249 pr. km²
Andet
Tidszone UTC+1 (normaltid)
UTC+2 (sommertid) Rediger på Wikidata
Højde m.o.h. 102 m Rediger på Wikidata
Hjemmeside www.comune.acireale.ct.it
Oversigtskort
Acireale
Katedralen i Acireale, i begyndelsen af 1900-tallet

Acireale (sicilianske: Jaciriali, ofte forkortet til Jaci eller Aci) er en kystby og kommune i den nordøstlige del af provinsen Catania, Sicilien, Italien, ved foden af Mount Etna, på kysten af det Ioniske Hav, og kilder med mineralvand. Det er et stift, der er berømt for sine kirker, herunder den neo-gotiske St. Peter's Basilica, St. Sebastian Basilika i den sicilianske barok stil, og Acireale Cathedral fra det 17. århundrede , og der er et seminarium, for uddannelse af præster. Acireale er også kendt for sine malerier: den ældste akademi i Sicilien, "Accademia dei Dafnici e degli Zelanti", findes her.

Historie[redigér | rediger kildetekst]

Ifølge traditionen spores byens oprindelse tilbage til Xiphonia, en mystisk græske by nu helt forsvundet. I romertiden eksisterede her en anden græsk by, Akis, som deltog i de puniske krige. I Ovids Metamorphoses, er der en stor kærlighed mellem Acis, ånden i Acis River, og Galatea hav-nymfe. Acis River er det lille vandløb Fiume di Jaci, som løber forbi Acireale (det gamle Akis eller Acium).

I middelalderen udvidedes byen omkring slottet (nu en del af Aci Castello), kendt som Jachium under byzantinerne, som Al-Yāj (الياج) under araberne og senere som Aquilia. I 1169 ramte et enorm jordskælvbyen, og spredte en stor del af befolkningen i retning af fastlandet, fordelt mellem de mange bydele af Aci. En anden Aquilia blev grundlagt i slutningen af det 14. århundrede længere mod nord, og skabte kernen i den moderne storby. Den eneste rest af den middelalderlige Aquilia Nova ("New Aquilia") er den gotiske-Lombard stil portal af katedralen.

Henvisninger[redigér | rediger kildetekst]

Italiensk geografiSpire
Denne artikel om italiensk geografi er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.
Geografi
  1. ^ demo.istat.it (fra Wikidata).