Adewale Akinnuoye-Agbaje

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Adewale Akinnuoye-Agbaje
Akkinnuoye-Agbaje februar 2007
Personlig information
Fulde navn Adwale Rotimi O. C. E. Akkinnuoye-Agbaje
Født 22. august 1967 (41 år)
Islington, London, England
Aktive år 1994
Roller Mr. Eko i Lost
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata.

Adewale Akinnuoye-Agbaje (født den 22. august 1967) er en engelsk skuespiller, advokat og tidligere tøjmodel.

Biografi[redigér | rediger kildetekst]

Tidligere liv[redigér | rediger kildetekst]

Akinnuoye-Agbaje var født i Islington bagved brandstationenUpper Street. Hans forældre er fra Nigeria, men flyttede til London hvor han blev født. Han har fire søstre og kan flydende engelsk, italiensk, yorùbá og Swahili. Han blev uddannet som advokatKing's College London. Hans navn betyder: Ade- Kronen, wale- kommer hjem, Akin- Kriger, nuoye- høvding, Agbaje- Velstand og rigdom.

Karriere[redigér | rediger kildetekst]

Akinnuoye-Agbaje var først på kamera i Dawn Penns musikvideo for hendes 1994'er hit "No, No, No (You Don't Love me)". Omkring den samme periode, var han også med i en video for Pet Shop Boys hitsang "Jealousy" hvor han var en del af en gruppe skælmske voksne.

Han er også kendt for den kriminelle Simon Adebisi i HBOs fængselsserie Oz, og Mr. Eko i ABCs overlevelsesserie Lost. Han har været med i adskillige film siden han startede sin karriere i 1994, hvor han er dukket op i mange hitfilm som The Bourne Identity hvor han spillede en afrikansk diktator. Han har også sagt, at han vil instruere en film om hans liv.

Personlige liv[redigér | rediger kildetekst]

Akinnuoye-Agbaje er buddist og Arsenal F.C.-fan.

Den 2. september 2006, blev han arresteret i HonoluluHawaii for at være ulydig over for en betjent og for at reperere et motorkøretøj uden licens. Han blev løsladt efter seks timer i arresten. Kautionen kostede 2850 kr.. 26. september 2006 var han renset for alle anklager da han tog en licens i at reperere et motorkøretøj.

Dem, som havde svært ved at udtale hans navn, kalder ham 'Triple A', hans familie kalder ham 'Wálé' og i skolen kaldte de ham 'Wally Badger'.

Han sagde, han bruger hele dagen på at leve sig ind i rollen som Mr. Eko.

Citat Den eneste måde jeg kan levere (på optagelserne) er at fokusere; nogle kan tænde og slukke for den - jeg vil hellere blive i karakteren. Jeg var ikke social. Jeg vil starte to timer før jeg skulle møde på optagelserne og jeg vil ikke sige ét ord jeg ikke behøver, kun dem jeg skal sige, det er bare den måde jeg får intensitet over min karakter. Citat

Akinnuoye-Agbaje spurgte om han kunne blevet skrevet ud af Lost, han havde et ønske at vende tilbage til London hvor hans forældre lige var døde.

Filmografi[redigér | rediger kildetekst]

Tv-serier[redigér | rediger kildetekst]

Eksterne henvisninger[redigér | rediger kildetekst]