Agnes af Danmark

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Agnes af Danmark
Født 1249Rediger på Wikidata
Død 1290Rediger på Wikidata
Far Erik PlovpenningRediger på Wikidata
Mor Jutta af SachsenRediger på Wikidata
Søskende Sofia Eriksdatter af Danmark,
Ingeborg af Danmark,
Jutta af DanmarkRediger på Wikidata
Uddannelse og virke
Beskæftigelse NonneRediger på Wikidata
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata. Kildehenvisninger foreligger sammesteds.
Det estridske kongelige våben

Agnes af Danmark (også Agnete, født 1249, død ca. 1290) var en dansk prinsesse og klosterstifter.[1]

Agnes var datter af kong Erik Plovpenning og dronning Jutta af Sachsen. Agnes var kun et år gammel, da hendes fader blev myrdet af broderen AbelSlien – som der efter i et par år var konge af Danmark. Agnes moder giftede sig på ny med borggreven af Magdeburg og flyttede til Tyskland, hvorefter hendes børn voksede op ved Christoffers hof. Som kongsdatter havde Agnes krav på slægtsgods, men det var vanskeligt for hende at hævde sine rettigheder over for den øvrige familie.

Skt. Agnete kloster[redigér | redigér wikikode]

I år 1263 blev Sankt Agnete Kloster, en dominikanerkloster for kvinder, grundlagt i Roskilde – Agnes skulle være dets forstander og abbedisse.[2] Hendes søster Jutta kom til klosteret i 1266, hvor hun overtog stillingen som priorinde. Omkring 1270 forlod de Sankt Agnete Kloster, hvorefter Jutta tog ophold hos søsteren Sophie som var dronning af Sverige,[3] mens Agnes' skæbne de første 15 år efter flugten er ukendt. De to prinsessers brud med klosterlivet vakte opsigt i samtiden. Kort før sin død i 1282, erklærede enkedronning Margrethe Sambiria derfor i selvforsvar, at hun intet ansvar havde haft for prinsessernens handlinger, og at de frivilligt havde valgt at tage sløret.[4]

Agnes ser siden ud til at have fået kontrol over dele af sin arv, efter som hendes godstransaktioner findes dokumenterede på Sjælland. I 1286 skænkede hun gods i Hesselby til Sorø kloster og i 1288 gods i Bukkerup til Clara kloster. Længe efter hendes død var der dog stridigheder omkring søstrenes gods mellem arvinger, konge og Skt. Agnete kloster. Prinsessens kloster formåede omsider at sikre sig det meste af det omstridte gods og overlevede helt frem til reformationen.

Noter[redigér | redigér wikikode]


KroneStub
Denne artikel om en kongelig eller fyrstelig person er kun påbegyndt. Du kan hjælpe Wikipedia ved at tilføje mere.
Biografi