Akronym

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Akronymet for den amerikanske myndighed Federal Emergency Management Agency (FEMA) i en kommentar efter Orkanen Katrina.

Et akronym (også initialord eller initialforkortelse) er en særlig slags ordforkortelse dannet af ords eller orddeles forbogstaver[1].

DSB og NATO er eksempler på forkortelser, der er akronymer og henholdsvis er dannet af begyndelsesbogstaverne i Danske Statsbaner og North Atlantic Treaty Organisation.

Efter denne definition er en forkortelse ikke et akronym hvis den indeholder forstavelser og/eller forkortelsespunktum(mer).

Eksempler på ordforkortelser, der ikke er akronymer, tæller Benelux, f.eks. og bl.a. for henholdsvis for Belgien Nederland Luxembourg, for eksempel og blandt andet.

Et rekursivt akronym er et særligt akronym, hvor en del af akronymet står for akronymet selv (eksempel: GNU står for GNU is not Unix).

I typografisk design sættes akronymer med såkaldte kapitæler; store bogstaver (majuskler) skrevet i samme højde som de små bogstaver (minuskler).

Se også[redigér | redigér wikikode]

Kilder[redigér | redigér wikikode]

  1. ^ Den Danske Ordbog, opslag initialforkortelse

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]

Sprog og litteraturStub
Denne artikel om sprog eller litteratur er kun påbegyndt. Hvis du ved mere om emnet, kan du hjælpe Wikipedia ved at udvide den.