Akryl

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Et glas med brom i en kube af akryl

Plastmaterialet Akryl er blandt mange kendt som plexiglas, der dog er et varemærke tilhørende den tyske akrylproducent Röhm. Plastic and flexible glass, plastisk og bøjeligt glas) er en hård plasttype, der er formbar ved mere end 100 °C.

Kan også laves som fiber til tøj.

Den første polyacrylfibre, hed Orlon og blev produceret af firmaet du Pont i USA i 1948. Men ligesom så meget andet, har acrylfibre, gennemgået en udvikling og er i dag anderledes end den var for 50 år siden.

Acryl er den af kemofibrene der ligner uld mest, hvilket også er grunden til at den enten anvendes alene eller blandet med uld til produkter, som førhen var af 100 % uld. F.eks. sweatere. Der er ikke den store styrkeforskel mellem uld og polyacryl.

Når polyacrylfibrene skal fremstilles, kan der anvendes 2 spindemetoder; tørspinding og vådspindning.

Efter udspindingen bliver fibrene efterbehandlet, f.eks. ved vask, krusning, snoning, spoling, strækning eller skæring. Alt afhængig af om der er tale om stabel eller filamentfibre.

Polyacryl er ikke termoplastisk (hvilket vil sige at det ikke kan varmes op, for derefter at ændre det), dette gør at det ikke egner sig til varer hvor man ønsker permanente folder. Den er meget varmefølsom, og må derfor ikke stryges på højere temperatur end 110 grader.

Se også[redigér | redigér wikikode]

Kilder/henvisninger[redigér | redigér wikikode]

Commons-logo.svg
Wikimedia Commons har medier relateret til: