Al-Anon

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Al-Anon logo

Al-Anon er en brugerstyret og ikke-kommerciel selvhjælpsgruppe for familie, venner og andre pårørende til alkoholikere og alkoholmisbrugere[1]. Gruppen findes over hele den vestlige verden.[2], og formålet er, at pårørende til alkoholikere og alkoholmisbrugere kan støtte hinanden gensidigt. Alateen er en særlig undergruppe af Al-Anon for teenagere.

Grundlag og ide[redigér | rediger kildetekst]

Al-Anonyme bygger på de tolv-trins-programmer, der oprindeligt blev udviklet af Anonyme Alkoholikere (AA). Grundlaget er således en række filosofiske og spirituelle behandlingsprincipper, der ikke er knyttet til nogen religion eller politisk ideologi. Grundtanken er, at påvirkningerne fra en anden persons alkoholmisbrug kan håndteres gennem et handlingsprogram med tolv trin. Mange nye medlemmer er dog mest interesserede i at høre fra andre, der har lignende erfaringer som dem selv med alkoholmisbrugere.

Historie[redigér | rediger kildetekst]

Al-Anon i Essen i Tyskland

Al-Anon blev grundlagt i USA i 1951, og grundtanken var, at pårørende til alkoholmisbrugere selv var traumatiserede og havde lige så meget brug for hjælp og støtte som alkoholikere.[3]. Gruppen voksede ud af miljøet omkring Anonyme Alkoholikere. I dag findes gruppen i hele den vestlige verden.

I Danmark[redigér | rediger kildetekst]

Al-Anonyme og Alateen findes også i Danmark. Der afholdes møder over det meste af landet, og der kræves ikke noget formelt medlemskab for at deltage, ligesom man kan være anonym til møderne.[4].

Referencer[redigér | rediger kildetekst]

  1. ^ "Anonym pårørende: Jeg kan mærke sorgen på forskud. Den skyller ind over mig" hos Kristeligt-dagblad.dk, 15. juli 2021
  2. ^ "Who Are Al-Anon Members?" hos Al-anon.org
  3. ^ White, W. (2007). "Review of The Lois Wilson Story: When Love is not Enough". Alcoholism Treatment Quarterly. 24 (4): 159–162.
  4. ^ Kalender - Familiegrupper hos Al-anon.dk

Se også[redigér | rediger kildetekst]

Litteratur[redigér | rediger kildetekst]

  • Al-Anons 12 trin og 12 traditioner (2012), Al-Anon

Eksterne henvisninger[redigér | rediger kildetekst]