Alexis Tsipras

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Alexis Tspiras på Die Linkes kongres i 2014.

Alexis Tsipras (født 28. juli 1974) er en græsk politiker, der den 26. januar 2015 blev taget i ed som landets premierminister efter parlamentsvalget, der gav hans parti 36% af stemmerne og 149 ud af parlamentets 300 pladser. Han er formand for partiet Synaspismos, som indgår i en koalition af venstrefløjspartier SYRIZA, som Tspras også leder.

Tsipras afsluttede i 2000 sin uddannelse som ingeniør fra Athens Tekniske Universitet. I studietiden engagerede han sig i studenterpolitiske aktiviteter og organisationer lokalt og nationalt. Han var desuden aktivt medlem af et kommunistisk partis ungdomsorganisation. Herigennem blev han engageret i en venstrepolitisk paraplyorganisation, Synaspismós, som han forblev i, da hans parti trak sig ud, og han var i en årrække sekretær i Synaspismós' ungdomsfraktion. I 2004 valgtes Tsipras til Synaspismós' centralkomité med ansvar for uddannelses- og ungdomspolitik.

I 2006 blev han indvalgt i Athens bystyre for venstrefløjskoalitionen SYRIZA. I 2008 blev han landsformand for SYRIZA, den til da yngste leder for en landspolitisk organisation i Grækenland. Ved parlamentsvalget året efter kom Tsipras i parlamentet, hvor han blev gruppeformand. Partiet opnåede 4,6% af stemmerne og 13 mandater.

I maj 2012 firedoblede SYRIZA under Tsipras ledelse sit stemmetal og blev med 52 mandater parlamentets næststørste gruppe. Valgets resultat gjorde det ikke muligt at danne en regering, hvorfor præsidenten udskrev nyvalg til afholdelse den 17. juni 2012. Af valgtaktiske årsager ændrede SYRIZA status fra en koalition til et egentligt parti op til dette valg.

Tsipras meddelte i en tv-transmitteret tale den 20. august 2015, at han valgte at træde tilbage som premierminister.[1] Der blev udnævnt nyvalgt til den 20. september 2015.[2]


Referencer[redigér | redigér wikikode]

  1. Per Bang Thomsen (20. august 2015). Grækerne skal snart til stemmeurnerne igen. DR. Hentet 20. august 2015. 
  2. Tsipras taler på gresk fjernsyn: – Jeg er stolt av min regjeringstid. E24. Besøgt 2015-08-20.

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]

Broom icon.svg Der mangler kildehenvisninger i denne artikel.
Du kan hjælpe ved at angive kilder til de påstande som fremføres i artiklen.
Question book-4.svg
Grækenland Stub
Denne artikel om græsk politik er kun påbegyndt. Du kan hjælpe Wikipedia ved at tilføje mere.
Politiker