Alfa Tofft

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Alfa Tofft
Født Alfa Tofft
11. januar 1911(1911-01-11)
København, Danmark
Død 29. juli 2004 (93 år)
Aarhus, Danmark
Far Alfred Tofft
Mor Elna Bergmann
Uddannelse og virke
Uddannelses­sted Universitetet i Montréal Rediger på Wikidata
Beskæftigelse Badmintonspiller, badmintonadministrator Rediger på Wikidata
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata. Kildehenvisninger foreligger sammesteds.

Alfa Tofft (født 11. januar 1911 i København, død 29. juli 2004 i Aarhus) var en dansk badminton-pioner, medstifter af Red Barnet og rektor.

Historie[redigér | rediger kildetekst]

Alfa Tofft blev født og opvokset i København sammen med tvillingesøsteren Beta. Da de var tre år gamle, rejste moderen Elna Bergmann til USA for at arbejde som sangerinde. Hun vendte dog aldrig tilbage til Danmark, og de to søstre voksede op hos faderen Alfred, som var komponist, og blandt andet havde skrevet melodien til "Ole sad på en knold og sang", ligesom han havde job hos Berlingske Tidende som kulturanmelder.

Efter at Alfa Tofft havde studeret sprog og spillet badminton på universitetet i Montreal siden hun var 21 år, vendte hun hjem til Danmark, og bosatte sig i Aarhus. Her stiftede hun i 1935 Aarhus Badmintonklub, som dermed blev den første rene badmintonklub i Jylland.[1] Tofft brugte samme år en arv på at opføre Aarhus Badmintonhal på Dyrehavevej med C.F. Møller som arkitekt.

I 1945 var hun med til at stifte Red Barnet i Danmark,[2] og var leder af den lokale afdeling i Aarhus. Fra 1949 til 1951 blev hun uddannet børnehavelærerinde, da Red Barnet ønskede at hun skulle lede én af deres børnehaver. I 1954 blev hun ansat som lærerinde i faget børnehavelære på Jydsk Børnehave-Seminarium, hvor hun selv var blevet uddannet. Tre år senere blev hun skolens praktikforstander, og i 1965 blev hun rektor for hele skolen. Her var hun med til at indføre børnehavepædagog som ny uddannelse. Tofft var rektor indtil 1974.

Hædersbevisninger[redigér | rediger kildetekst]

Referencer[redigér | rediger kildetekst]

  1. ^ Trangbæk, Else. "Kvindernes idræt: fra rødder til top". s. 173. Hentet 5. november 2016.
  2. ^ "Red Barnet NYT" (PDF). Red Barnet. oktober 2004. s. 13. Arkiveret fra originalen (PDF) 6. november 2016. Hentet 5. november 2016.

Eksterne henvisninger[redigér | rediger kildetekst]