Alkoholpromille

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg

En alkoholpromille angiver mængden af alkohol, en person har i blodet efter indtagelse af alkoholiske drikke, hvor en høj promille medfører beruselse. Promillen kan måles ved en blodprøve.

De mest almindelige kilder til alkoholiske påvirkninger i Danmark er drikke som øl, vin og spiritus – men kan også findes i forskellige madvarer (eksempelvis chokolade). Alkoholindholdet i drikkevarer kan udregnes ved denne formel:

    ml\ alkohol = maengde \cdot Vol{}^{\circ}/{}_{\circ}

For en almindelig øl bliver det så (330ml*0,046) ca. 15 ml alkohol. Ganger man med 0,789 får man resultatet i gram.

Promillen[redigér | redigér wikikode]

Uddybende Uddybende artikel: Spirituskørsel

I 1976 indførte man i Danmark promillebegrænsinger for førere af motordrevne køretøjer. Grænserne er blevet revideret flere gange ligesom den straf, der gives i forbindelse med spirituskørsel. Ved promillekørsel forstås, at man har haft en alkoholpromille på 0,50 – 0,79 på det tidspunkt, man har ført køretøjet. Der foreligger spirituskørsel, når man har haft en alkoholpromille på over 0,80, da man førte køretøjet. I 2004 blev opdelingen mellem promillekørsel og spirituskørsel ophævet, således at alle, der har en promille på over 0,5, bliver dømt for spirituskørsel.

Optagelse[redigér | redigér wikikode]

Alkoholen i drikkevarer optages hurtigt til blodet igennem maven og tarmene. Som en fingerregel kan man sige, at 20% af alkoholen optages gennem maven, og 80% optages i tarmene. Denne fordeling kan dog ændres ved tilstedeværelsen af mad, der sinker optagelsen gennem maven. Dette betyder, at man samlet set optager alkoholen langsommere, når man har mad i maven. Kulsyre eller CO2 har den modsatte virkning og øger optagelsen af alkoholen i maven. Dette kendes fra indtagelsen af champagne, hvor man hurtigere bliver beruset end med andre vine.

Fordeling[redigér | redigér wikikode]

Alkoholen fordeles i den del af kroppen, der er vandig, det vil sige blodet og væsken i og omkring cellerne. Når kvinder ofte bliver hurtigere fulde, er det fordi de oftest har en større fedtfase end mænd. Alkohol opløses ikke i fedt, og derfor bliver koncentrationen i blodet højere hos kvinder. Den procentdel af kroppen, hvori alkoholen kan optages, er tilnærmelsesvis 58 for kvinder og 68 for mænd.

Udregning af promille[redigér | redigér wikikode]

For at udregne den promille man tilnærmelsesvis har, skal man bruge denne formel:

    Kvinder:\frac{ml\ alkohol}{Kropsvaegt\ i\ kilogram \cdot 0,55}={}^{\circ}/{}_{\circ \circ}
    Mænd:\frac{ml\ alkohol}{Kropsvaegt\ i\ kilogram \cdot 0,68}={}^{\circ}/{}_{\circ \circ}

Disse udregninger antager, at man har drukket den nævnte mængde alkohol på én gang, og at det hele er optaget i blodet (kroppen).

Dvs. En mand på 70 kg skal således kun drikke ca. 1,5 almindelige øl (el. 23 ml alkohol), før han kommer over promillegrænsen. Denne mængde er dog lavere end den virkelige mængde, da kroppen kan nedbryde ca. 0,1 g alkohol pr. kg kropsvægt pr. time. (for mænd), og der derfor vil nå at blive nedbrudt en del alkohol, allerede før vedkommende er færdig med at indtage den.

Alkohols nedbrydning i kroppen[redigér | redigér wikikode]

Alkoholen bliver fortrinsvis nedbrudt i leveren til acetaldehyd af enzymet alkoholdehydrogenase. Acetaldehyd bliver derefter omdannet til eddikesyre af enzymet acetaldehyddehydrogenase. Eddikesyren kan derefter nedbrydes ved kroppens normale metabolisme og bliver således til vand, kuldioxid og energi.

Andet[redigér | redigér wikikode]

Antabus er et lægemiddel, der anvendes til at hjælpe alkoholikere med at stoppe. Når en person på Antabus indtager alkohol, kan han ikke nedbryde acetaldehyd, og der opstår en meget ubehagelig forgiftningstilstand.