Almindelig bærmispel

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Almindelig bærmispel
Amelanchier lamarckii bladeren.jpg
Videnskabelig klassifikation
Rige Plantae (Planter)
Division Magnoliophyta (Dækfrøede planter)
Klasse Magnoliopsida (Tokimbladede)
Orden Rosales (Rosen-ordenen)
Familie Rosaceae (Rosen-familien)
Slægt Amelanchier (Bærmispel)
Art A. lamarckii
Videnskabeligt artsnavn
Amelanchier lamarckii
Schroeder
Hjælp til læsning af taksobokse

Almindelig bærmispel (Amelanchier lamarckii) eller Canadisk Bærmispel er en 4-5 m høj busk, der i Danmark plantes og undertiden findes forvildet.

Almindelig bærmispel er en stor, løvfældende busk med en riset, opret vækst. Barken er først rødbrun og næsten hårløs. Senere bliver den gråbrun, og til sidst er barken ensfarvet grå (meget lig bøgebark).

Knopperne er spredte, udspærrede, glatte og slanke. Farven er først gråbrun, men i løbet af vinteren bliver lyssiden klart rød. Bladene er kraftigt behårede, oprullede og kobberrøde i udspringet. I løbet af et par uger ændrer de udseende og bliver ovale med skarpt savtakket rand. Oversiden er nu gråligt mørkegrøn, mens undersiden er lyst grågrøn. Høstfarven er klart rød.

Blomsterne er hvide og duftløse. De sidder mange sammen i åbne, overhængende klaser. Bærrene modner tidligt (juli-august), og de er sortblå med hvidlig dug. Frøene modner godt og spirer villigt.

Rodnettet er fladt udbredt lige under jordoverfladen. Det er tæt forgrenet. Busken laver jordtræthed.

Højde x bredde og årlig tilvækst: 8 x 6 m (20 x 15 cm/år).

Voksested[redigér | redigér wikikode]

Canadisk Bærmispel danner underskov og bryn i ege-lønne-fyrreblandingsskovene i Allegheny-bjergene i det østlige USA og Canada. Her findes den især på kalkrig, veldrænet og tør bund.

I det fredede område Friendship Hill National Historic Site i Fayette County, Pennsylvania, har man undersøgt de tidlige stadier af successionen fra opgivet ager tilbage mod blandet løvskov. I de tidlige stadier af successionen fandt man arten voksende sammen med bl.a. robinie, tulipantræ, amerikansk avnbøg, amerikansk sassafras, askebladet løn, blyantene, feberbusk, glansbladet hæg, hvidask, hvidelm, poppelbirk, rødeg, rødløn, sort valnød, sukkerbirk, sukkerløn, sumpeg og vinbrombær[1].

Spiselige bær[redigér | redigér wikikode]

Bærrene er spiselige og giver god marmelade, men fuglene kan også lide dem. I øvrigt bør man foretrække en anden art, Amelanchier laevis, hvis man vil have spisefrugt. Dens bær er nemlig større, og de smager også bedre.


Wikipedia-logo.pngSøsterprojekter med yderligere information:Note[redigér | redigér wikikode]

  1. ^ biology.usgs.gov: USGS-NPS Vegetation Mapping Program: Friendship Hill National Historic Site – Early Successional Hardwood Forest] (engelsk)

Kilder[redigér | redigér wikikode]

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]