Spring til indhold

Alterbog

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Denne artikel bør gennemlæses af en person med fagkendskab for at sikre den faglige korrekthed.

En alterbog er en liturgisk bog som indeholder bibelske tekster til gudstjenester og kirkelige handlinger.

Det er en håndbog for præster med forskrifter for udøvelsen af de kirkelige handlinger hvoraf kan nævnes kollekter, epistler, evangeliestykker til kirkeårets søn- og helligdage, bønner, litani, velsignelsen, ordene ved dåb, nadver, vielse og jordpåkastelse samt lidelseshistorien og katekismen.

Peder Palladius udgav 1556 den første danske alterbog, men den underkastedes forskellige ændringer, indtil den fik fast form ved biskop Hans Baggers udgave af 1688. Der skete ændringer heri ved konfirmationens indførelse 1736, ved afskaffelsen af helligdage 1770 og af eksorcismen 1783. I 1839 udgav biskop J.P. Mynster et »Forslag til en forordnet Alterbog for Danmark«, men det vakte modstand blandt andet fra Grundtvig, der især følte sig frastødt af ordet »forordnet«.

Anden tekstrække[redigér | rediger kildetekst]

Ved bekendtgørelse af 2. februar 1885 autoriseredes en ny række prædiketekster, således, at der fra første adventssøndag 1885 prædikedes over de ny tekster hele kirkeåret igennem og fra første adventssøndag 1886 over de gamle tekster og således fremdeles skiftevis. Ifølge dansk lov af 19. februar 1861 skal et eksemplar af alterbogen anskaffes af kirkeejeren til hver kirke.

I Norge gjaldt alterbogen af 1688 indtil 1889, da både den og det gamle kirkeritual af 1685 afløstes af »Alterbog for Den Norske Kirke«, men var fremdeles i brug til Alterbok for Den Norske Kirke kom i 1920

Den nugældende alterbog er Den danske alterbog – Gudstjenesteordning for Den Danske Folkekirke: autoriseret ved kgl. resolution af 12. juni 1992

Se også[redigér | rediger kildetekst]

Eksterne henvisninger[redigér | rediger kildetekst]

Endvidere er der ved autorisation den 12. juni 1992 af Den Danske Alterbog anordnet afholdelse af gudstjeneste uden nadver juleaften om eftermiddagen.


Denne artikel stammer hovedsagelig fra Salmonsens Konversationsleksikon 2. udgave (1915–1930).
Du kan hjælpe Wikipedia ved at ajourføre sproget og indholdet af denne artikel.
Hvis den oprindelige kildetekst er blevet erstattet af anden tekst – eller redigeret således at den er på nutidssprog og tillige wikificeret – fjern da venligst skabelonen og erstat den med et
dybt link til Salmonsens Konversationsleksikon 2. udgave (1915–1930) som kilde, og indsæt [[Kategori:Salmonsens]] i stedet for Salmonsens-skabelonen.
KristendomSpire
Denne artikel om kristendom er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.