Eksorcisme

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
illustrationen fra et illumineret manuskript fra middelalderen viser Jesus som helbreder «den besatte mand fra Gravene i Gerasener-land» (Lukasevangeliet 8, 26-39).
Den hellige Francisco de Borja udfører en djæveluddrivelse. (Maleri af Francisco Goyas (1746-1828)

Eksorcisme (græsk: ἐξορκισμός, exorkismos "besværgelse", af exorkizein "forbande", af ex- og horkos "ed") eller djævel – eller dæmonuddrivelse er uddrivelse af dæmoner eller andre onde ånder, som har taget kontrol over en person eller et objekt. Denne praksis er gammel og brugt i mange trossamfund og sekter: islam, den katolske kirke, i andre kristne bevægelser og i Folkekirken, som vist i Den apostolske trosbekendelse, der indledes med Vi forsager Djævelen og alle hans gerninger og alt hans væsen[1] og i dåbsritualet.[2]

En eksorcist udfører djævleuddrivelse. Det er ofte en præst eller en person med særlige fuldmagter eller færdigheder. I den katolske kirke er det en biskop eller en præst, der er udpeget af biskoppen. I Danmark er én kristen eksorcist. Dog kan præster uden biskoppens autorisation udføre eksorcisme.[3] Eksorcisten bruger sakramentalier som bønner, faste formler og besværgelser, kors og andre symboler, ikoner, amuletter og vievand. Eksorcisten påberåber sig normalt overnaturlig kraft, som skal uddrive en dæmon eller en anden ond ånd.

Se også[redigér | redigér wikikode]

Referencer[redigér | redigér wikikode]

  1. ^ Den apostolske trosbekendelse.
  2. ^ Barnedåb Autoriseret ved kgl. resolution af 12. juni 1992
  3. ^ Jens Rebensdorff (9. juli 2014). "Eksorcisten". b.dk, Berlingske. Hentet 12. juli 2014. 

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]

ReligionStub
Denne religionsartikel er kun påbegyndt. Hvis du ved mere om emnet, kan du hjælpe Wikipedia ved at udvide den.