Annette Bening

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Annette Bening 2011 AA (revised).jpg
Annette Bening, Oscar-uddelingen, 2011
fødenavn Annette Carol Bening
fødselsdato og fødested 29. maj 1958 (58 år)
Topeka, Kansas, USA
statsborger i USA Amerikansk
Aktive år 1986-nu
ægtefælle J. Steven White (1984-1991, skilt)
Warren Beatty (1992-nu)
barn 4
medlem af politisk parti Demokratiske parti
beskæftigelse skuespiller, tegnefilmsdubber, teaterskuespiller, Tv-skuespiller
uddannelsessted
(alma mater)
San Francisco State University
Golden Globe
Bedste skuespiller, musical eller komedie (2004) for Being Julia og (2011) for The Kids Are All Right
BAFTApriser
Bedste kvindelige hovedrolle (2000) for American Beauty
Annette Bening, 2005

Annette Carol Bening (født 29. maj 1958) er en amerikansk skuespiller, der især i begyndelsen af 2000'erne har vist et stort talent i en række Hollywood-film.

Biografi[redigér | redigér wikikode]

Annette Bening er født i Kansas, hvor hun boede med sin familie til den flyttede til San Diego i Californien i 1965. I high school viste hun talent for skuespil i hovedrollen i en opsætning af The Sound of Music. Hun tog en uddannelse i skuespil ved San Francisco State University og en egentlig uddannelse som skuespiller i San Francisco og opnåede sine første successer på teatre der.

Hun flyttede senere til New York City, hvor hun i 1987 fik sin første større rolle på et off-Broadway-teater. Hun havde da debuteret i en tv-produktion, og efter et par engagementer i tv fik hun sin første spillefilmsrolle i Ferie med bjørn på med blandt andre Dan Aykroyd. Snart viste hun sit store talent i filmen Valmont, hvorefter hun har haft en række roller.

Annette Bening var gift med en koreograf, som hun ved flytningen til New York var blevet separeret og senere skilt fra. I 1991 mødte hun under indspilningen af Bugsy Warren Beatty, som hun året efter blev gift med. Parret har fire børn og bor i Los Angeles.

Blandt hendes mest kendte film er American Beauty og Being Julia, som begge gav hende nominering til Oscar for bedste kvindelige hovedrolle. Hun modtog hun for sidstnævnte film en Golden Globe, og hun har også modtaget andre priser.

Filmografi[redigér | redigér wikikode]

En række af Annette Benings film:

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]