Antikrundan

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Antikrundan
Antikrundan 001.jpg
Producenten Pernilla Månsson Colt, eksperten Knut Knutson og programlederen Anne Lundberg.
Information
Genre Dokumentar
Medvirkende Jesper Aspegren (1988–2000)
Anne Lundberg (fra 2001)
Spilletid 60 minutter
Sprog Svensk
Sæsoner og afsnit
Antal sæsoner 29
Produktion
Produktionsselskab Sveriges Television
Produktionsland Sverige
Produktionsleder Pernilla Månsson Colt
Teknisk information
Billedformat 576i (16:9 SDTV)
720p (16:9 HDTV)
Lydformat 5.1
Udsendt
Oprindelig kanal SVT 2 (1989–1999)
SVT 1 (fra 2000)
SVT HD
Først sendt 1989
Links
Officiel hjemmeside

Antikrundan er et svensk tv-program om antikviteter, der sendes af Sveriges Television (SVT), og som er baseret på det oprindelige britiske program Antiques Roadshow fra BBC.

Programmet[redigér | redigér wikikode]

I de svenske en time lange programmer, der optages skiftende steder i Sverige, vurderer eksperter antikviteter og taler med deres ejere. I programmet blandes genstande med høj værdi med andre, der bare har affektionsværdi. Genstandene beskrives udførligt af eksperterne, og ikke sjældent fortæller ejerne genstandenes historie. For at opretholde spændingen afslører eksperterne først deres vurdering i slutningen af hvert indslag.

Antikrundans musikalske tema, Gigue fra Ouvertüre i C-dur er komponeret af Georg Philipp Telemann. Tv-programmet har ofte mange seere (21. januar 2010 havde programmet 2.190.000 seere).[1] Antikrundan sendes på SVT 1 i 576i og på SVT HD i 720p. Programmet sendes i samme lydformat på begge kanaler, Dolby Digital 5.1.

Det britiske Antiques Roadshow sendes i Sverige på BBC Lifestyle, TV 8 og siden sommeren 2011 på SVT. Også den amerikanske Antiques Roadshow fra Public Broadcasting Service (PBS) sendes i Sverige, ligeledes på TV 8.

Historie[redigér | redigér wikikode]

Den første sæson af Antikrundan indspilledes i 1988. Bo Knutsson havde set BBC's progran, og efter et års arbejde fik han kontakt med en producent hos SVT Malmö, Maud Uppling, der sagde ja.[2][3] BBC blev kontaktet og ville optage to afsnit af deres fremgangsrige program i Sverige. De første afsnit indspilledes i England og Sverige og havde premiere 26. august 1989 i svensk tv. Siden da er der blevet sendt ca. 10 programmer hvert år af den stadig populære serie. I 2013 indspillede man således den 25. sæson.

De første ti år blev Antikrundan ledet af Jesper Aspegren, indtil han gik over til Crafoord Auktioner. Anne Lundberg er programleder siden 2001.

Antikrundan er flere gange blevet kritiseret for at vurdere fortidsminder, uden dog at være blevet dømt for det i Granskningsnämnden.[4][5]

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]

Kilder[redigér | redigér wikikode]

Noter[redigér | redigér wikikode]