Antivirus-program

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg

Et antivirus-program har til formål at forhindre skadelige vira i at komme ind i computeren og spredes. De fleste antivirusprogrammer har en "realtime" beskyttelse mod vira, og en scanner som bruges til at afsløre og fjerne vira som er kommet ind i computeren. Da vira ofte kommer ind via e-mails, så har antivirusprogrammet som regel også en mailscanner. Desværre bliver virus udviklet hele tiden og da antivirusprogrammer altid er reaktive – virus skal opdages, før der kan udvikles en kur imod den – er der altid et tidsrum, hvor computere kan inficeres, inden antivirusproducenterne har opdaget og identificeret viruskoden og udviklet et fix.

Visse computerplatforme virker til at være mere udsatte for virus end andre. Således er Microsofts Windows-styresystem oftere ramt af virus end eksempelvis Apples Mac OS X-styresystem, hvilket til dels kan begrundes med platformens store udbredelse.[1][Kilde mangler]

De mest almindelige egenskaber i antivirusprogrammer[redigér | redigér wikikode]

  • Spamfilter
  • Anti-phishing
  • Firewall
  • Beskyttelse mod spyware
  • Beskyttelse mod malware
  • Realtime protection

Antivirus-udbydere[redigér | redigér wikikode]

Der findes flere hundrede antivirusprogrammer på verdensplan og i forskellige kvaliteter. Der findes både gratis programmer og dem der koster penge. Forskellen på gratisprogrammer og dem der koster penge er oftest, at der ikke tilbydes nogen form for support til gratisprogrammerne. Derudover har de også begrænsede funktioner i forhold til de programmer man betaler for. Antivirusbeskyttelse købt med licens er mere omfangsrigt og opdateres oftere, og brugeren kan få hjælp og support af en af programudbyderens servicemedarbejdere. Blandt gratisprogrammer findes bl.a. MYFreeAntivirus AVG, Avast, og Antivir.

Der bliver i gennemsnit lavet omkring 100 nye vira hver uge rundt omkring i verden. Nogle af de mest kendte antivirus-firmaer har flere hundrede folk som står klar til at opdatere deres programmer mod de nye vira, der hele tiden ser dagens lys. Iblandt programmer der koster penge findes bl.a. Norton Antivirus, Kaspersky og McAfee.

Danske antivirus programmer[redigér | redigér wikikode]

Der findes også antivirusprogrammer som er tilpasset til danske PC-brugere. Programmerne er produceret af danske firmaer og udviklere, og tilbyder dansk kundesupport. Disse antivirus-firmaer har især fokus på vira som truer på det danske marked og her kan nævnes MyFreeAntivirus, som er gratis, Bullguard Antivirus, VirusFighter og MyAntivirus, som koster penge.

Anbefalinger[redigér | redigér wikikode]

Det skal bemærkes, at licens udløbne anti-virus programmer anbefales at blive afinstalleret (I Windows fra "Tilføj/fjern programmer"), da det ellers er observeret, at f.eks. det trådløse net holder op med fungere eller maskinen blot virker langsom.

Man bør kun have én on-demand aktiveret anti-virus program, da PCen ellers med stor sandsynlig virker langsom.

Mange computere sælges med et pre-installeret antivirusprogram, men som almindeligvis kommer i en begrænset version. Brugeren skal oftest selv forny denne version eller installere et lignende antivirusprogram for at holde sig fri af vira.

Kilder/referencer[redigér | redigér wikikode]

  1. (Engelsk) David Harley (19 maj 2003). Malware Myths and Misinformation, Part One: Windows, Mac, Exchange, and IIS. SecurityFocus.com. 

Se også[redigér | redigér wikikode]

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]

  • Microsoft anti-virus program Microsoft Security Essentials er gratis til personligt brug: Microsoft Security Essentials Citat: "...Inden du installerer Microsoft Security Essentials, anbefales det, at du fjerner andre antivirusprogrammer, der allerede kører på din pc. Hvis du kører mere end ét antivirusprogram ad gangen, kan der opstå konflikter, der påvirker pc'ens ydeevne..."
Software Stub
Denne artikel om software er kun påbegyndt. Hvis du ved mere om emnet, kan du hjælpe Wikipedia ved at udvide den.