Apocalypto

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Apocalypto
Apocalypto Logo.png
Instrueret af Mel Gibson
Produceret af Mel Gibson og Bruce Davey
Manuskript af Mel Gibson og Farhad Safinia
Medvirkende Rudy Youngblood, Raoul Trujillo, Dalia Hernández og Mayra Sérbulo
Fotografering Dean Semler
Land USA
Sprog Maya
Links
på IMDb
på scope.dk
i DFI's filmdatabase

Apocalypto er en amerikansk film fra 2006, instrueret af Mel Gibson. Filmen omhandler Maya-indianerne før spanierne koloniserede Nordamerika, som levede på Yucatanhalvøen i det, vi i dag kender som Mexico. Filmen blev nomineret til en Oscar i 2007.

Kritik[redigér | redigér wikikode]

Filmen har fået kritik af forskere som har studeret mayakulturen. Meget af filmens skildringer er i og for sig autentisk, kildefast og/eller plausibelt, kritikken retter sig mest om tid og sted for den slags begivenheder som skildres. Filmen udspiller sig i den postklassiske periode af mayacivilisationen, men den hovedperiode hvor menneskeofringer fandt sted i stor stil, var snarere under den klassiske periode, som sluttede omkring år 900, altså ca. 600 år før den tid filmen skildrer. Den postklassiske periode i Maya-kulturen var ikke nær så brutal. Hos aztekerne længere mod vest i Mexico var menneskeofringer imidlertid stadig almindelige, også omkring år 1500, og aztekerne drog stadig på krigstogter for at tage store mængder mennesker til fange, som skulle ofres.

Hovedpersonen 'Jaguar Paw' bliver spillet af 'Rudy Youngblood'. Filmen handler om en landsby midt i junglen, der bliver angrebet af en stamme fra en anden by: "Byen af sten". Jaguar Paw og resten af byen bliver taget til fange og bragt til 'byen af sten'.

Eksterne kilder og henvisninger[redigér | redigér wikikode]

Amerikansk Stub
Denne artikel om amerikansk film er kun påbegyndt. Du kan hjælpe Wikipedia ved at tilføje mere.
Film