Birmingham

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Jump to navigation Jump to search
Disambig bordered fade.svg For alternative betydninger, se Birmingham (flertydig). (Se også artikler, som begynder med Birmingham)
Birmingham
BirminghamRediger på Wikidata
Birminghams byvåben Birminghams byflag
Arms of Birmingham.svg Flag of Birmingham.svg
BirminghamMontage.jpg
Overblik
Land: Storbritannien Storbritannien
Borgmester Yvonne Mosquito[1]Rediger på Wikidata
Postnr.: BRediger på Wikidata
Demografi
Indbyggere: 1.123.000 (2015)[2]Rediger på Wikidata
 - Areal: 268 km²
 - Befolkningstæthed: 4.194 pr. km²
Andet
Tidszone: UTC±00:00Rediger på Wikidata
Højde m.o.h.: 140 mRediger på Wikidata
Hjemmeside: www.birmingham.gov.uk
Oversigtskort

Birmingham er en by i England med 1.123.000(2015)indbyggere. Birmingham ligger i West Midlands og har været knudepunkt for kanaltrafikken i England.

Historie[redigér | redigér wikikode]

Birmingham fik rettigheder som by i 1166 da man fik tilladelse til at holde marked hver torsdag.

I slutningen af det 17. århundrede var befolkningen oppe på ca. 15.000 mennesker. I løbet af det 18. og 19. århundrede voksede byen kraftigt og udviklede en stor industri af forskellig slags. Byen var et vigtigt knudepunkt for kanalerne i England; de kan stadig ses sammen med deres sluser.

Birmingham fostrede opfindere som James Watt og Matthew Boulton, der opfandt henholdsvis dampmaskinen og gasbelysning. I 1889 fik Birmingham købstadsrettigheder af dronning Victoria.

Indbyggerne i 2018 stammer fra 200 forskellige lande, og den tiltagende indvandring har skabt uro mellem etniske grupper. 50.000 mennesker i byen kan ikke skrive eller læse engelsk, hvad der har bidraget til, at byen har en arbejdsløshed på 35%, hvilket ligger godt over det nationale gennemsnit. [3]

Institutioner[redigér | redigér wikikode]

The Mailbox er et indkøbscenter med restauranter der ligger ud til kanalerne.

Birmingham Universitet grundlagt i 1900 af byens borgere. Lidt nord for universitetet ligger Birminghams botaniske have, der åbnede i 1832. Det havde flere forskellige drivhuse. I 1895 blev den botaniske have omdannet til golfbane (i dag Edgbaston Golf Club), som fortsat byder på eksotiske planter hist og her fra tiden som botanisk have. Chokoladefabrikken Cadbury ligger i forstaden Bournville. Fabrikken har tilknyttet en forlystelsespark, Cadbury World,[4] hvor man kan se produktionen. I forstaden Aston ligger Aston Universitet, og forstaden har givet navn til fodboldklubben Aston Villa.

Indkøbscentret Bullring med en karakteristisk kurvet "tallerken-belagt" facade.

City of Birmingham Symphony Orchestra blev international anerkendt under dets ledelse af Simon Rattle.[5] Birmingham Museum & Art Gallery ligger centralt i byen på Chamberlain Square og udstiller billedkunst, antikviteter samt industrielle, etnologiske og arkæologiske objekter med mere.[6] Det har en større samling af Præ-rafaeliternes billedkunst.

National Indoor Arena set fra kanalsiden.

Der er flere store konference- og udstillingscentre i Birmingham: National Exhibition Centre (NEC)[7] ligger udmiddelbart ved lufthavnen og bruges til store udstillinger; The ICC ligger centralt ved kanalerne og markedsfører sig selv som et af Storbritanniens førende konferencecentre;[8] National Indoor Arena (NIA) ligger også ved kanalerne ikke langt The ICC, og der finder store indendørs sportstævner og koncerter sted. Det europæiske Melodi Grand Prix blev holdt i National Indoor Arena i 1998.[9]

Avisen Birmingham Post udgives af Midland Newspapers.[10] BBC har en afdeling i Birmingham og den holder til i The Mailbox.

Infrastruktur[redigér | redigér wikikode]

Birmingham Lufthavn er Storbritanniens 7. største lufthavn. SAS og bmi har direkte ruteflyvning til og fra Københavns lufthavn, og flyvetiden er omkring to timer. Lufthavnen ligger ved en jernbanestation og giver nem adgang til Birmingham's togsystem. Den internationale lufthavn East Midlands ligger cirka halvanden times bus og togrejse fra Birmingham. I 2007 oprettede Sterling en rute fra Københavns Lufthavn til denne lufthavn, men måtte lukke ruten i 2008.[11] Coventry lufthavn ligger en time fra Birmingham. Fra denne lufthavn flyves hovedsageligt til sydeuropæiske destinationer.

Den centrale kanal i Birmingham med forgængerbro og husbåde. Til venstre i billedet er en del af konferencecentret The ICC.

Kanaler ved Birmingham anvendes stadig, men nu hovedsageligt kun til husbåde. De er muligt at gå og cykle langs kanalerne. Hovedkrydset i Birmingham's kanaler er ved National Indoor Arena og den karakteristiske pub Malt House. Derfra udgår tre hovedkanaler: Én i sydøstlig retning, der går forbi konferencecentret The ICC og henimod Mailbox, hvor den slår et knæk og fortsætter i sydvestlig retning forbi Birminghams Universitet. De to andre løber i henholdsvis nordvestlig og nordøstlig retning. Den nordøstlige kanal har en række sluser.

Birmingham skyline med udsigt til Centenary Square med War Memorial og det centrale bibliotek i baggrunden.

Det centrale strøg i Birmingham begynder i øst ved indkøbscentret Bullring og fortsætter ad den centrale indkøbsgade New Street hen til pladsen Victoria Square med rådhuset og museet, igennem det centrale bibliotek til Centenary Square med War Memorial og Convention Place med Repertory Theatre og The ICC. Fortsætter man gennem The ICC med koncertsalen, kommer man til kanalen med Brindley Place på den anden side. Hele dette strøg er gågade uden krydsende biltrafik.

Referencer[redigér | redigér wikikode]

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]

Englands geografiStub
Denne artikel om Englands geografi er kun påbegyndt. Du kan hjælpe Wikipedia ved at tilføje mere.
Geografi