Arild

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Confusion colour.svg Ikke at forveksle med Arrild.
Udsigt over Arild havn

Arild er en fiskerlandsby med 522 indbyggere (2010), 36 kilometer nord for Helsingborg i Höganäs kommun, Skåne län, Sverige. Arild ligger sammen med MölleKullen, ud mod Skälderviken, nord for indsejlingen til Øresund. I 1800-tallet var der en kunstnerkoloni i byen, tilsvarende f.eks. Skagen i Jylland.

I Arild findes et smukt kapel fra middelalderen. Byen ligger ved naturreservatet Kullabergs sydøstlige ende. På Kullaberg er der en række vandreruter, der blandt andet fører til hjemstavnsgården Himmelstorp, Håkull (toppen af Kullaberg), Kullagården og Kullens Fyr. Sydvest for Arild ligger herregårdene Stubbarp og Balderup. Brunnby Kirke ligger et par kilometer syd for byen.

Medlemmer af kunstnerkolonien i Arild, ca. 1900

Kunstnere og forfattere[redigér | redigér wikikode]

I midten af 1800-tallet begyndte Arild at blive centrum for en vis interesse fra tilrejsende malere, men det var ikke før slutningen af det 19. århundrede at kunstnere samlede sig der i hvad der kunne defineres som en kunstnerkoloni. De fandt ifølge overleveringerne nogle af de samme kvaliteter i Arild og området omkring Kullaberg, som malerne i Skagen med hav, fiskerfamilierne og et særegent landskab.

En af de første til at besøge Arild var den norske maler Adolph Tidemand. Lidt senere kom danskerne Carl Frederik Sørensen og Viggo Pedersen, ligesom at P.S. Krøyer også besøgte byen. Viggo Pedersen grundlagde en malerskole i Arild, med udstillinger der blev afholdt hver sommer.

Blandt de svenske kunstnere, der var aktive i Arild og mødtes på Hotell Mor Cilla var bl.a. Gustaf Rydberg, Elisabeth Keyser, Axel Nordgren, Alfred Wahlberg, Georg von Rosen, Gustaf Cederström, Carl Skånberg, Nils Kreuger, Fritz von Dardel, Olof Krumlinde, Isaac Grünewald, Natanael Beskow, Richard Bergh, Herman Österlund og Prins Eugen.

Flere forfattere har også opholdt sig i Arild om sommeren. Gustaf af Geijerstam skrev blandt andet Karin Brandts datter under sit ophold i Arild i 1904. Andre forfattere, der havde sommerresidens i Arild er Carl David af Wirsén, Albert Ulrik Bååth, Axel Lundegård, Marika Stiernstedt og Anders Österling. Sidstnævnte skrev digtet Retur til Arcadia som en hyldest til Arild og Kullen. To danske komponister, Rued Langgaard og Carl Nielsen, var gæster på Strand Hotell.[1]

Se også[redigér | redigér wikikode]

Mölle, Höganäs

Referencer[redigér | redigér wikikode]

  1. ^ Magnusson, Erik; Täckström, Frederic (2012). Här ha vi det ljufveligt - Hotell och pensionat i Mölle och Arild genom tiderna. Mölle: Stilbildarna i Mölle. Libris 13485819. ISBN 978-91-980333-0-4

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]

Skånes våbenSpire
Denne artikel om Skånes geografi er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.
Skåneland

Koordinater: 56°15′35″N 12°36′29″Ø / 56.259617°N 12.607939°Ø / 56.259617; 12.607939