Arnold Ruge

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Arnold Ruge

Personlig information
Pseudonym M. Karlstein,
Agnes W. Stein,
R. Durangelo,
Dr. Adolph Rediger på Wikidata
Født 13. september 1802 Rediger på Wikidata
Bergen auf Rügen, Mecklenburg-Vorpommern, Tyskland Rediger på Wikidata
Død 31. december 1880 (78 år) Rediger på Wikidata
Brighton, Storbritannien Rediger på Wikidata
Gravsted Brighton Rediger på Wikidata
Uddannelse og virke
Uddannelses­sted Ruprecht-Karls-Universität Heidelberg,
Friedrich-Schiller-Universität Jena,
Martin-Luther-Universität Halle-Wittenberg Rediger på Wikidata
Medlem af Alte Heidelberger Burschenschaft Rediger på Wikidata
Beskæftigelse Selvbiograf, journalist, oversætter, forfatter, filosof, politiker Rediger på Wikidata
Fagområde Trykkefrihed, Folkesuverænitetsprincippet Rediger på Wikidata
Arbejdsgiver Martin-Luther-Universität Halle-Wittenberg Rediger på Wikidata
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata. Kildehenvisninger foreligger sammesteds.

Arnold Ruge (født 13. september 1802Rügen, død 31 december 1880 i Brighton) var en tysk forfatter og politiker.

Som deltager i et studenterforbund blev han 1825 sat i 5 års statsfængsel, hvor han gav sig til at oversætte græske tragedier. 1832-36 var han privatdocent i Halle (dyrkede hegelsk filosofi) men hørte op, da han ikke fik ansættelse og udgav 1837 sin »Vorschule der Aesthetik«. Han grundlagde 1838 Tidsskriftet »Hallische Jahrbücher«, som øvede stor indflydelse ved sin litterære kritik og sin kamp med romantikken, og hvori desuden fritænkeri og radikalisme åbent kom til orde.

Af hensyn til den preussiske censur forlagdes tidsskriftet 1841 til Dresden, men her blev de ny »Deutsche Jahrbücher« 1843 forbudt af den sachsiske regering. Han drog derfra til Paris og forsøgte, med Karl Marx i »Deutsch-französische Jahrbücher«, at »bygge en bro til forsoning af de to kulturfolk paa demokratisk grund«! dette foretagende maatte dog snart opgives, og han flyttede 1846 til Zürich (havde en boghandel sammen med Jul. Fröbel) og 1847 tilbage til Dresden, hvor han ligeledes blev boghandler.

1848 tog han virksom del i det politiske røre, valgtes til Nationalforsamlingen i Frankfurt: hvor han med iver, men uden held, søgte at afværge sine landsmænds uretfærdigheder imod andre folkeslag og drog i efteråret til Berlin for at paavirke den preussiske national- forsamling, da den tyske ikke gik vidt nok. Maj 1849 deltog han i opstanden i Sachsen og senere ligeledes i Baden, men udvandrede 1850 til England, hvor han siden levede. Han sluttede sig til den europæiske revolutionære propaganda under Ledru Rollin og Mazzini, men skilte sig derfra 1852, da Kossuth kom til.

Efter 1866 udtalte han åbent sin billigelse af Tysklands ny ordning og fik 1876 ved sammenskud af sine tyske Venner 200O0 Rm., samt 1877 af den tyske Rigsdag en årpenge på 3000 Rm som »æresløn« for sin virksomhed til fremme af den tyske enhed. Ruge har udgivet talrige skrifter af højst ulige art, deriblandt »Poetische Bilder ans der Zeit« (2 Bd, 1847), »Politische Bilder« (2 Bd, 1848), »Revolutions-Novellen« (2 Bd, 1850). Hans erindringer »Aus fruherer Zeitcc (4 Bd 1862—67) har ikke ringe historisk værd; ligeledes hans »Briefwechsel und Tagebuchblätter 1825-80« (2 Bd, 1886).

Eksterne henvisninger[redigér | rediger kildetekst]


Denne artikel stammer hovedsagelig fra Salmonsens Konversationsleksikon 2. udgave (1915–1930).
Du kan hjælpe Wikipedia ved at ajourføre sproget og indholdet af denne artikel.
Hvis den oprindelige kildetekst er blevet erstattet af anden tekst – eller redigeret således at den er på nutidssprog og tillige wikificeret – fjern da venligst skabelonen og erstat den med et
dybt link til Salmonsens Konversationsleksikon 2. udgave (1915–1930) som kilde, og indsæt [[Kategori:Salmonsens]] i stedet for Salmonsens-skabelonen.