Arnold Sommerfeld

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Arnold Sommerfeld 1897 i Göttingen

Arnold Sommerfeld (5. december 1868 i Königsberg26. april 1951 i München) var en tysk fysiker, som var en pioner inden for atom- og kvantefysiken.

Sommerfeld fik sin doktorgrad i 1891 fra universitetet i Königsberg, hvor han studerede matematik. Efter sin habilitation i Göttingen, arbejdede Sommerfeld på Bergakademie Clausthal, det Tekniske Universitet i Aachen og universitetet i München.

I 1906 blev han tildelt en plads ved universitetet i Leiden. Fra 1916 arbejdede han på udviklingen af kvanteteorien, inden for rammerne af den såkaldte "gamle" kvanteteori, som hovedsagelig var baseret på atommodellen af Niels Bohr. I 1919 udgav han Atombau und Spektrallinien, et værk som blev anset som autoritativt indtil den "nye" kvanteteori blev udviklet i tyverne. I 1924 blev han tildelt Matteuccimedaljen.

Blandt Sommerfelds studerende indgår Hans Bethe, Werner Heisenberg, Wolfgang Pauli, og hollænderen Peter Debye.

Litteratur[redigér | redigér wikikode]

  • Karl von Meyenn: Die grossen Physiker: Bd. 2, Von Maxwell bis Gell-Mann. C.H.Beck, München 1997.
  • Helmut Maier: Forschung als Waffe, Rüstungsforschung in der Kaiser-Wilhelm-Gesellschaft und das Kaiser-Wilhelm-Institut für Metallforschung 1900-1945/48. Wallstein Verlag, Göttingen 2007.

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]

LetlandStub
Denne biografiske artikel om en russer, eller en person født i Rusland, er kun påbegyndt. Du kan hjælpe Wikipedia ved at tilføje mere.
Biografi