Aachen

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Aachen
Aachen Rådhus (bagside)
Aachen Rådhus (bagside)
Våben Beliggenhed
Coat of arms of
Aachen ligger i Tyskland
Aachen
Administration
Land Tyskland Tyskland
Delstat Nordrhein-Westfalen
Admin. region Köln
Kreis Kreisfri by
Overborgmester Marcel Philipp (CDU)
regeringspartier CDUDe grønne
Statistiske data
Areal 160,83 km²
Højde 266 m
Indbyggere 246.272 (31/12/2017)
 - Tæthed 1.531 Indb./km²
Andre informationer
Tidszone CET/CEST (UTC+1/UTC+2)
Nummerplade AC
Postnr. 52062–52080
Tlf.-forvalg 0241 / 02408
Koordinater 50°46′N 6°6′Ø / 50.767°N 6.100°Ø / 50.767; 6.100Koordinater: 50°46′N 6°6′Ø / 50.767°N 6.100°Ø / 50.767; 6.100
Hjemmeside www.aachen.de
Aachen i Nordrhein-Westfalen
HollandBelgienNiedersachsenRheinland-PfalzHessenEssenWuppertalSolingenRemscheidHagenEnnepe-Ruhr-KreisBochumDortmundHerneGelsenkirchenBottropOberhausenMülheim an der RuhrDuisburgKreis MettmannDüsseldorfRhein-Kreis NeussKreis HeinsbergMönchengladbachKrefeldKreis ViersenKreis WeselKreis KleveRhein-Erft-KreisKreis DürenRheinisch-Bergischer KreisOberbergischer KreisKreis RecklinghausenKreis BorkenKreis UnnaMärkischer KreisKreis OlpeHammKreis SoestKreis CoesfeldKreis SteinfurtKreis WarendorfLeverkusenKölnStädteregion AachenBonnRhein-Sieg-KreisStädteregion AachenKreis EuskirchenMünsterKreis Siegen-WittgensteinHochsauerlandkreisKreis PaderbornKreis GüterslohKreis HöxterKreis LippeKreis HerfordKreis Minden-LübbeckeBielefeldLage des Aachen in Nordrhein-Westfalen (anklickbare Karte)
Om dette billede
Karte Aachen Stadtbezirke.png

Aachen (nederlandsk: Aken; fransk: Aix-la-Chapelle) er en by i den tyske delstat Nordrhein-Westfalen. Den ligger tæt på grænsen til både Belgien og Nederlandene og er Tysklands vestligste storby.

Byen var Karl den Stores residensby, og den har [[Domkirken i Aachen|en domkirke}} fra omkring år 800. Den er kendt for sin lange historie, sin rige arkitektur- og kulturarv og for vigtige begivenheder som den årlige uddeling af den prestigefyldte Karlspris.[1]

Domkirken og den nærliggende Liebfrauenkirche er optaget på UNESCO's liste over verdensarv i Europa.

Navn[redigér | redigér wikikode]

Romerne døbte de varme svovlkilder på stedet Aquis-Granum. Der findes flere teorier om navnet Granum, men det er nu alment accepteret, at det kommer af den keltiske gud for vand og helse.

Historie[redigér | redigér wikikode]

Efter romertiden blev byen forladt indtil 700-tallet, da den blev nævnt under navnet Aquis villa. I 768 kom Karl den Store til Aachen for første gang. Han syntes om stedet og byggede et palads der tyve år senere. Aachen blev derefter hovedstad i Frankerriget. Paladsets kapel blev senere til Domkirken i Aachen. Karl den Store tilbragte hovedparten af sine vintre her mellem år 800 og sin død i 814. Han blev også begravet her.

I 936 blev Otto 1. kronet til tysk konge i domkirken. Fra da af og 600 år frem blev de tyske konger (i alt 30 med udtagelse af fire) kronet i domkirken. Den sidste kroning var Ferdinand 1.'s i 1531.

I middelalderen var Aachen en af de største byer i det Tysk-romerske rige. I 1306 blev den en fri rigsstad under det Tysk-romerske rige. Efter Trediveårskrigen havde byen dog bare regional betydning. Under Napoleonskrigene blev den i 1801 indlemmet i Frankrig, og ved Wienerkongressen i 1814-15 blev den en del af Kongeriget Preussen.

I 1880 havde byen 80.000 indbyggere og var et jernbaneknudepunkt.

I elleve år efter Første Verdenskrig var Aachen besat af Belgien. Blandt andet aftjente forfatteren Georges Simenon sin værnepligt i byen. Aachen blev hårdt skadet under Anden Verdenskrig. Den 21. oktober 1944 blev Aachen den første tyske by, der blev indtaget af allierede tropper.

Kultur og sport[redigér | redigér wikikode]

Sport[redigér | redigér wikikode]

Fra byen kommer fodboldklubben Alemannia Aachen.

Uddannelse[redigér | redigér wikikode]

I Aachen ligger RWTH Aachen, en af de største og mest traditionsrige tekniske højskoler i Europa, som siden 2007 bliver regnet blandt de tyske eliteuniversiteter.

Henvisninger[redigér | redigér wikikode]

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]