Asmus Jacob Carstens

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Asmus Jacob Carstens
AsmusCarstens.png
Asmus Carstens, selvportræt, ca. 1785
Personlig information
Fødselsdato 10. maj 1754Rediger på Wikidata
Fødested Slesvig byRediger på Wikidata
Dødsdato 25. maj 1798 (44 år)Rediger på Wikidata
Dødssted RomRediger på Wikidata
Statsborger TysklandRediger på Wikidata
Søskende Friedrich Christian CarstensRediger på Wikidata
Uddannelse og virke
Elev af Nicolaus Georg GeveRediger på Wikidata
Beskæftigelse Kunstmaler, BødkerRediger på Wikidata
Hovedværker Bacchus og Amor, Fingals kamp med Lodas åndRediger på Wikidata
Eksterne henvisninger
Beskrevet i New American Cyclopedia, Thieme-Becker, Allgemeine Deutsche Biographie, bind 4, Svensk uppslagsbok, New International Encyclopedia (1902—05), Neue Deutsche Biographie, Weilbachs Kunstnerleksikon, Encyclopædia Britannica Eleventh EditionRediger på Wikidata
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata. Kildehenvisninger foreligger sammesteds.

Asmus Jacob Carstens (født 10. maj 1754 i Skt. Jørgen ved Slesvig by, død 25. maj 1798 i Rom) var en dansk-tysk kunstmaler.

Efter skolegangen i Slesvig Domskole gik han 18 år gammel i vintapperlære i Egernførde. I 1776 rejste han til København for at studere ved Det Kongelige Danske Kunstakademi. Hans store stilistiske forbilleder blev her renæssancemalerne Michelangelo Buonarroti og Raffaello Santi. Samtidig studerte han antikkens forfattere Homer, Sofokles, Platon og senere forfattere som Dante, Shakespeare og Ossian. På grund af uoverensstemmelser med akademiets ledelse påbegyndte Carstens 1783 en rejse til Italien. Efter opholdet i Norditalien rejste han til Lübeck, hvor han levede af at male portrætter. Carstens opholdt sig i Lübeck til 1788.

I 1788 og 1789 udstillede Carstens i Berlin og modtog en pris fra byens kunstakademi. I 1790 blev han udnævnt til professor ved kunstakademis tegneklasse. I 1792 modtog Carstens et stipendium til Rom. Han besluttede at blive i Rom og brød med akademiet i Berlin. Han døde i Rom i 1798 af en lungelidelse. Carstens blev med sit nyklassicistiske maleri et forbillede for mange danske og tyske kunstnere i Rom. Blandt dem var også Bertel Thorvaldsen.

I København findes et monument for Asmus Jacob Carstens.

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]