August Philip af Slesvig-Holsten-Sønderborg-Beck

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
August Philip
Hertug af Slesvig-Holsten-Sønderborg-Beck
Forgænger ingen
Efterfølger August
Ægtefæller Clara af Oldenburg
Sidonie af Oldenburg
Marie Sibylla af Nassau-Saarbrücken
Børn med hertuginde Sidonie:

med hertuginde Marie Sibylla:

Hus Huset Oldenburg
Far Alexander af Slesvig-Holsten-Sønderborg
Mor Dorothea af Schwarzburg-Sondershausen
Født 11. november 1612
Sønderborg, Slesvig
Død 6. maj 1675 (62 år)
Haus Beck, Westfalen
Religion Lutheransk

August Philip, Hertug af Slesvig-Holsten-Sønderborg-Beck (11. november 16126. maj 1675) var titulær hertug af Slesvig-Holsten-Sønderborg-Beck. Han var en yngre søn af hertug Alexander af Sønderborg, og dermed oldebarn af kong Christian 3. af Danmark.

Efter arveforlig efter faderens død afbrød August Philip forbindelsen til Danmark og rejste til Tyskland. I 1646 købte han riddergodset Haus Beck i Westfalen af sin søster Sophie Katharina. Haus Beck var August Philips barndomshjem, og her levede han også i de sidste 29 år af sit liv. Haus Beck lagde navn til den fyrstelinje han grundlagde, Slesvig-Holsten-Sønderborg-Beck, som skiftede navn til Slesvig-Holsten-Sønderborg-Glücksborg i 1825. August Philip er således stamfader til de danske, græske og norske kongehuse.

Biografi[redigér | redigér wikikode]

August Philip blev født den 11. november 1612 i SønderborgAls som den femte søn af hertug Alexander af Slesvig-Holsten-Sønderborg i hans ægteskab med Dorothea af Schwarzburg-Sondershausen.

Hertug Alexander døde i 1627 i Sønderborg og efterlod sig et stærkt forgældet hertugdømme. I sit testamente havde han fastsat, at hans hustru skulle sidde i uskiftet bo for at få gælden betalt, og at den ældste søn, Hans Christian, arve hele lenet, men indtil videre forblive ugift. Enkehertuginde Dorothea forestod da også hertugdømmet i de følgende trange krigsår, men var ikke i stand til at afbetale gælden, som tværtimod stadig voksede. Hun gik derfor ind på, at brødrene 17. december 1633 sluttede en arveoverenskomst, efter hvilken Hans Christian tiltrådte hertugdømmet med betydelige forpligtelser til sin moder og søskende.

Efter arveforliget i 1633 afbrød August Philip forbindelsen til Danmark og rejste 21 år gammel til Tyskland, hvor han gjorde karriere som officer. I 1646 købte han riddergodset Haus Beck i Westfalen af sin søster Sophie Katharina, der var gift med grev Anton Günther af Oldenborg. Haus Beck var August Philips barndomshjem, og her levede han også i de sidste 29 år af sit liv. Han døde den 6. maj 1675 på Haus Beck.

Efterslægt[redigér | redigér wikikode]

August Philip grundlagde fyrstelinien Slesvig-Holsten-Sønderborg-Beck, der skiftede navn til Slesvig-Holsten-Sønderborg-Glücksborg i 1825. August Philip er således stamfader til de danske, græske og norske kongehuse.

Ægteskaber[redigér | redigér wikikode]

August Philip var gift tre gange:

August Philip og Marie Sybille blev forældre til elleve børn. To af sønnerne, August og Frederik Ludvig blev titulære hertuger af Slesvig-Holsten-Sønderborg-Beck.

Litteratur[redigér | redigér wikikode]

Eksterne links[redigér | redigér wikikode]

Foregående: Huset Holstein-Beck Efterfølgende:
Alexander August
Krone Stub
Denne artikel om en kongelig eller fyrstelig person er kun påbegyndt. Du kan hjælpe Wikipedia ved at tilføje mere.
Biografi