Bajuvarere

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Bajuvarer

Bajuvarerne er et navn for befolkningen i Bayern. Det var et germansk stammefolk af markomannere, der mod slutningen af folkevandringstiden bosatte sig i Bayern, store dele af Østrig og i Sydtyrol.

I år 15 f.Kr. erobrede Romerriget der nordlige alpeforland til Donau. På det tidspunkt var området omkring sydbayern og Østrig beboet af kelterne i det noriske kongerige, og germanernes udbredelse var endnu ikke nået hertil. En af de keltiske stammer nord for Donau kaldte sig bojere, der senere blev til det germanske navn Baio-warioz, der videre blev til bajuvarerne. Navnet Böhmen er afledt af bojerne, da det stammer fra det germansk-latiniserede navn boio-hemum (bojernes hjem). Da efterleddet warioz er en betegnelse for en mand bliver bajuvarernes navn i dag tydet som "mændene fra Böhmen".

Med romernes indtog skete der i de følgende tohundrede år en betydelig befolkningsvækst og i år 212 fik alle frie indbyggere i de romerske provinser borgerret af kejser Caracalla.

I 488 forlod provinsialromerske borgere de romerske provinser nord for Alperne efter befaling fra Odoaker, der i 476 havde afsat det sidste romerske kejser Romulus Augustus. Efter romernes afvandring fra området har germanske folk under folkevandringerne bosat sig i området og blandt andet slået sig sammen Markomannerne og har fået betegnelsen bajuvarer.

Bajuvarerne etablerede i det 6. århundrede et bayrisk hertugdynasti med slægten Agilolfinger, og det bayriske hertugdømme bliver til en del af Frankerriget.

Den første skriftlige kilde, der beskriver eksistensen af bajuvarerne, stammer fra Venantius Fortunatus, der var en latinsk poet og hymnedigter, der levede i anden halvdel af 500-tallet. Ved en rejse over Alperne i 565 beskriver han, hvordan han passerer Baivaria ved Lech (Liccam Baivaria/Liccam Bojovaria). Han beretter endvidere, hvordan en Bajoarius eller Baiovarius kontrollerede vejen sydpå omkring Augsburg, og dermed forhindrede de farende i at rejse videre.

Eksterne henvisninger

Stadsmuseum Ingolstadt (tysk)

Privat hjemmeside om bajuvarerne (tysk)