Baltasar Kormákur

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Baltasar Kormákur

Baltasar Kormákur.JPG

Personlig information
Født 27. februar 1966 Rediger på Wikidata
Reykjavik Rediger på Wikidata
Nationalitet Island Islandsk
Uddannelse og virke
Beskæftigelse Filmskuespiller, filminstruktør, manuskriptforfatter, filmproducent, skuespiller Rediger på Wikidata
Eksterne henvisninger
Baltasar Kormákurs hjemmeside Rediger på Wikidata
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata. Kildehenvisninger foreligger sammesteds.

Baltasar Kormákur Samper (født 27. februar 1966), med kunstnernavnet Baltasar Kormákur, er en islandsk teater- og filminstruktør, skuespiller og filmproducent, der er bedst kendt for at have instrueret filmene 101 Reykjavík, Hafið, A Little Trip to Heaven (med Julia Stiles og Forest Whitaker), Jar City (baseret på Arnaldur Indriðason bog Mýrin), Contraband og 2 Guns (med Mark Wahlberg og Denzel Washington). Hans far er den spanske kunstmaler Baltasar Samper. Kormákur har vundet flere filmpriser, både islandske og internationale.

Skuespillerkarriere[redigér | redigér wikikode]

Han er uddannet skuespiller fra den islandske teaterskole og spillede med i flere store teaterproduktioner blant andet Hair i 1994. Senere dannede han sit eget teaterfirma ved navn Castle in the Clouds. Hans første større filmrolle kom med Júlíus Kemps film Veggfódur Erotisk Astarsaga i 1993. Senere kom han til at arbejde sammen med nogle af Islands mest fremtrædende instruktører som Egill Eðvarðsson i Agnes (1995) og Friðrik Þór Friðriksson med Djævleøen (1997). Hans rolle i The Split (1999) gjorde ham til en af de største filmstjerner på Island.

Filminstruktør[redigér | redigér wikikode]

I 2000 instruerede Kormákur sin første film Rock in Reykjavik, som han selv spillede med i. To år senere instruerede han 101 Reykjavik, som blev en stor succes både i Island og internationalt og endte med at vinde Discovery-prisen på Toronto-filmfestivalen. Efter dette lå vejen til Hollywood åben, men Kormákur valgte i stedet at blive på Island og fortsætte at producere film i Reykjavik. Den næste filmen Kormákur instruerede var The Sea i 2002, der også blev en international prisvinder og blev den første islandske film, som fik relativt god indtjening i udlandet. Derefter gik Kormákur over til at lave engelsksprogede film, men har fortsat stor indflydelse på den islandske filmindustri.

Filmografi (som instruktør)[redigér | redigér wikikode]

Filmografi (som skuespiller)[redigér | redigér wikikode]

Noter[redigér | redigér wikikode]

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]