Spring til indhold

Bibliotheca Palatina

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Heiliggeistkirche i Heidelberg, hvor Ludvig 3. på grund af de gode lysforhold anlagde sit Bibliotheca Palatina, (de)

Bibliotheca Palatina (eller Palatina bibliotheca, det palatinske bibliotek) kaldtes i det antikke Rom det bibliotek, som kejser Augustus 28 f.Kr. lod indrette i en søjlehal ved Apollon-templet på den palatinske høj, Palatinerhøjen. Det havde både en latinsk og en græsk afdeling og var Roms første offentlige bibliotek.

Samme navn havde også det bibliotek, som kurfyrsten af Pfalz, Ludwig 3.[1] havde samlet i Heidelberg, og som efter Heidelbergs erobring under Trediveårskrigen af kurfyrst Maximilian af Bayern (1573-1651) blev skænket til paven 1623. Det udgør endnu en væsentlig del af det vatikanske bibliotek, Bibliotheca Apostolica Vaticana, men nogle af de værdifuldeste håndskrifter, som 1797 blev ført til Paris, kom 1815 tilbage til Heidelberg, og ligeledes blev de gammeltyske håndskrifter 1817 ført tilbage til Heidelberg fra Rom.

Den italienske[2] artikel opgiver institutioner med et lignende navn i Caserta, Firenze, Heidelberg, Parma og Vatikanet

Kilde[redigér | rediger kildetekst]

Noter
  1. ^ Kurfyrsten af Pfalz, Ludwig 3., 1378-1436 (de) — ty. Pfalz / lat. Palatium (en)
  2. ^ Den italienske artikel om Biblioteca PalatinaDenne artikel stammer hovedsagelig fra Salmonsens Konversationsleksikon 2. udgave (1915–1930).
Du kan hjælpe Wikipedia ved at ajourføre sproget og indholdet af denne artikel.
Hvis den oprindelige kildetekst er blevet erstattet af anden tekst – eller redigeret således at den er på nutidssprog og tillige wikificeret – fjern da venligst skabelonen og erstat den med et
dybt link til Salmonsens Konversationsleksikon 2. udgave (1915–1930) som kilde, og indsæt [[Kategori:Salmonsens]] i stedet for Salmonsens-skabelonen.
BogstakSpire
Denne biblioteksrelaterede artikel er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.