Polygami

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
(Omdirigeret fra Bigami)
Spring til navigation Spring til søgning
Afbilding af den tibetanske kong Srongtsong Gampo med sine to hustruer prinsesse Bhrikuti af Nepal (t.v. i billedet) og prinsesse Wencheng af Kina (t.h. i billedet).

Polygami (gr. πολυγαμία polygamía, af πολύς polýs "mange" og γάμος gámos "ægteskab") er betegnelsen for et ægteskab, hvor en person er gift med to eller flere samtidig. Polygami er modsat monogami, hvor kun to er gift. Er én gift med to ægtefæller, er det bigami. De fleste lande har som Danmark lovgivning imod polygami, men bigami eller andre former for polygami er andre steder[hvilke?] normal praksis.[kilde mangler]

Terminologi[redigér | redigér wikikode]

  • Bigami – eller dobbeltægteskab – er, når én person er gift med to og kun to personer. Udtrykket kan også referere til, at en person gifter sig for anden gang uden at informere sin ægtefælle. Mere specifikke betegnelser er bigyni, der betegner, at en person har to koner, og biandri, der betegner, at en person har to mænd.
  • Polygami betyder, at én person er gift med mere end én person. Polygyni eller flerkoneri – , at en mand har mere end én kone. Det er den mest udbredte form for polygami og kendes bl.a. fra Det Gamle Testamente, fra visse mormonske og muslimske kulturer. Det er polyandri, når en kvinde har mere end to mænd.
  • Polyamori bruges om kærlighedsforhold til flere personer, uanset om de deltagende partnere er gift eller ej.

Se også[redigér | redigér wikikode]

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]