Spring til indhold

Bikuben

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Ikke at forveksle med Sparekassen Den lille Bikube.
Bikubens bygning fra 1882 på hjørnet af Pilestræde og Silkegade, tegnet af J.D. Herholdt
Bikubens logo

Bikuben (eller Sparekassen Bikuben) var en dansk sparekasse. Bikuben blev stiftet i København 3. marts 1857. Bikuben fusionerede i 1995 med GiroBank A/S og blev til BG Bank A/S.

Oprettelsen blev godkendt af Kong Frederik den Syvende ved kongelig konfirmation den 19. juni 1857 på Jægerspris Slot. Bikuben blev i konfirmationen omtalt som en "Sparre- og Præmie-, samt Børne- og Alderdomsforsørgelsesforening".

Sparekassen var i mange år en ren københavns sparekasse men blev landsdækkende gennem fusioner med en række mindre pengeinstitutter.

Bikuben var en selvejende institution indtil den i 1989 blev omdannet til et A/S.

Sparekassen Bikuben oprettede i 1969 Bikubens Boligfond, der i 1973 ændrede navn til Boligfonden Bikuben. Fonden har i dag til formål at fremme kvalitet og produktivitet i dansk byggeri. Fonden ejer sammen med fonden Realdania Kuben A/S.


Litteratur[redigér | rediger kildetekst]

  • M. K. (1. januar 1907), "Bikuben. Dansk Spare- samt Børne- og Alderdomsforsøgelsesforening. 1857—1907. København 1907", Nationaløkonomisk TidsskriftWikidata Q122663738

Ekstern henvisning[redigér | rediger kildetekst]

DanskSpire
Denne artikel om et dansk firma eller en virksomhed er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.