Billardbord

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Billardbord, her i en udformning beregnet til pool.

Et billardbord er et bord beregnet til at spille billard på. Bordets overflade er lavet af skifer dækket af et klæde og omgivet af en ramme, kaldet bande.

Fysisk opbygning[redigér | rediger kildetekst]

Der findes forskellige varianter af billardborde beregnet på forskellige billarddiscipliner. Man skelner grundlæggende mellem to typer borde:

Bordenes størrelsesforhold varierer ligeledes. Her gives de officielle internationale mål på borde til de mest kendte discipliner:

De officielle danske mål er 2,84 × 1,42 m til blandt andet keglebillard.

Borde kan dog fås i mange forskellige størrelser til uofficiel brug.

Banderne kan være lavet af forskellige materialer, der har varierende grad af elasticitet, men der er ofte tale om en form for gummi. Banderne er dækket af samme klæde som resten af bordet.

Klædet er fremstillet af uld eller en blanding af uld og nylon, og det er normalt grønt. Billardborde til offentlig anvendelse bruger ofte et mere slidstærkt stof end professionelle borde, hvilket gør at ballerne løber langsommere.

Mærker[redigér | rediger kildetekst]

Billardborde har på klædet mærker, der anvendes i spillet. Det drejer sig typisk om markeringer af, hvor bal (billard)lerne placeres ved i udgangspunktet. Desuden har man på nogle borde mærker på banderne, der kan bruges af spillerne som hjælp til at finde den rigtige vinkel på stødet.

Broom icon.svgDer er ingen kildehenvisninger i denne artikel, hvilket er et problem.
Du kan hjælpe ved at angive kilder til de påstande, der fremføres. Hvis ikke der tilføjes kilder, vil artiklen muligvis blive slettet.
Question book-4.svg