Billard

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
For tallet én billiard (1.000.000.000.000.000), se Store tal.
Et billardbord med baller og en .
Stødmuligheder/-teknikker
1. Lodret
2. Springbal
3. Overskru (stødballen følger med, når den rammer en anden bal)
4. Central (stødballen stopper, når den rammer en anden bal)
5. Underskru (stødballen ruller baglæns, når den har ramt en anden ball)

Billard (fra (fransk): bille, (ben)kugle) er fællesbetegnelsen for en række spil, der udøves på et specielt billardbord indeholdende et antal baller (kugler), der af spilleren stødes rundt på bordet ved hjælp af en billardkø.

Spillets udøvelse[redigér | rediger kildetekst]

Nogle former for billard spilles som deciderede sportsgrene, især de teknisk set sværeste, mens andre former i højere grad fungerer som hyggespil, der udøves under afslappede forhold. Udøvelsen begrænses primært af adgangen til ordentlige borde, der ofte er ret dyre i anskaffelse. I Danmark har en del værtshuse og cafeterier i sportshaller anskaffet sig billardborde, som kan bruges mod betaling, men der findes også en række steder, der primært lever af at lade folk spille billard mod betaling.

Billard som sport[redigér | rediger kildetekst]

I sportsmæssig sammenhæng findes en række klubber over hele landet, hvor man som medlem kan træne sin sport samt deltage i turneringer. Danske billardklubber er organiseret i Den Danske Billard Union, uanset hvilke discipliner, de udbyder. Der afholdes danske mesterskaber i en lang række discipliner for såvel individuelle som hold. En række danske billardspillere deltager også i internationale turneringer.

Billardspil[redigér | rediger kildetekst]

Der er i tidens løb opstået en række discipliner inden for billard. De kan deles i nogle hovedformer, og man kan nævne følgende former:

  • Billard på borde med huller:
  • Billard på borde uden huller:

Se også[redigér | rediger kildetekst]

Eksterne henvisninger[redigér | rediger kildetekst]

SportSpire
Denne artikel om sport er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.