Biomagnifikation

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg

Biomagnifikation er en opkoncentrering af eventuelt miljøfremmede, persistente stoffer op gennem en fødekæde. Typisk er det POP-stofferne (Persistent Organic Pollutants) som Dioxin, der koncentreres igennem fødekæden.

Eksempel på biomagnifikation[redigér | redigér wikikode]

Det typiske eksempel på biomagnifikation er, at et byttedyr bliver forurenede på grund af bioakkumulation, altså at det miljø dyret lever i er forurenet, og giver forureningen videre op igennem fødekæden til rovdyr. Der sker en koncentrering igennem fødekæden, som typisk ender i toppen af fødekæden hos f.eks. isbjørnen eller mennesket.

For at forhindre f.eks. dioxin-forgiftning af mennesker har myndighederne indført kostråd, og restriktioner på fiskeri i enkelte områder. I dag (2007) gælder dette for en række fiske- og skaldyrsarter i Grønlandsfjordene. Sådanne tiltag er imidlertid kun rettet mod at reducere konsekvenser af udslip som gør skade. Vigtigere er det at fjerne dioxiner som allerede er sluppet ud og forhindre at endnu mere dioxin slippes ud i naturen.

Question book-4.svg Der er få eller ingen kildehenvisninger i denne artikel. Du kan hjælpe ved at angive kilder til de påstande som fremføres i artiklen.
Biologi Stub
Denne artikel om biologi er kun påbegyndt. Hvis du ved mere om emnet, kan du hjælpe Wikipedia ved at udvide den.