Biseksualitet

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
(Omdirigeret fra Biseksuel)
Spring til navigation Spring til søgning
Det internationale symbol på biseksualitet
En biseksuel prideflag.

Biseksualitet betyder seksuel og/eller romantisk tiltrækning eller adfærd rettet mod to eller flere køn.[1] Nogle fascineres af forskellige ting ved kønnene, andre fokuserer ikke på kønnet, men på andre aspekter af dem, de tiltrækkes af.

Biseksuelle er multiseksuelle.[2]

Almindelige misforståelser[redigér | redigér wikikode]

Ordet kommer af lat. bi-, "to", og sexualis, "kønslig", og benyttes med tre betydninger i vestlig litteratur:

  • En biologisk/zoologisk definition – synonymt med hermafroditisme, altså besiddende både mandlige og kvindelige kønsorganer.
  • Et mere diffust synonym for androgyni, altså en kombination af maskuline og feminine karaktertræk.
  • Seksuel tiltrækning (begærsretning) mod både individer med mandlige respektivt kvindelige kropstegn. Det er i denne betydning begrebet benyttes her.

En almindelig misforståelse er, at biseksuelle kun er tiltrukket af mænd og kvinder. Men biseksuelle kan være tiltrukket af ikke-binære genderqueer. En biseksuel kan derfor være tiltrukket af fx kun mænd og genderqueer, eller mænd, kvinder og genderqueer. Er man tiltrukket af alle køn, er man panseksuel. Alle panseksuelle er samtidig biseksuelle, men ikke alle biseksuelle er panseksuelle.[1]

Livsstil[redigér | redigér wikikode]

Biseksuelle kan leve på forskellige måder; f.eks. i livslangt monogami, seriel monogami, polyamori, åbne forhold eller cølibat, lige akkurat som mennesker med andre seksualiteter. I Danmark lever biseksuelle oftere alene med deres børn, end andre LGBT-personer.[3]

Biseksuelle, der er i forhold med personer af det modsatte køn, bliver ofte antaget for at været heteroseksuelle, og biseksualitet er derfor mindre synligt end både heteroseksualitet og homoseksualitet.

Se også[redigér | redigér wikikode]

Kilder[redigér | redigér wikikode]


Commons-logo.svg
Wikimedia Commons har medier relateret til:
SexStub
Denne artikel om sex eller sexologi er kun påbegyndt. Hvis du ved mere om emnet, kan du hjælpe Wikipedia ved at udvide den.