Genderqueer

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Question book-4.svg Der er få eller ingen kildehenvisninger i denne artikel. Du kan hjælpe ved at angive kilder til de påstande som fremføres i artiklen.
Searchtool.svg Denne artikel bør gennemlæses af en person med fagkendskab for at sikre den faglige korrekthed.

Genderqueer eller ikke-binært køn er et spektrum af kønsidentiteter. En genderqueer person er en person, der identificerer sig med et køn, der hverken er ”mand” eller ”kvinde” eller en, der identificerer sig som hverken-eller, begge eller en kombination heraf. I forhold til de binære køn ("mand" og "kvinde") identificerer genderqueers sig generelt mere som ”både/og” eller ”hverken/eller” frem for ”enten/eller”. Nogle genderqueers ser deres identitet som én ud af mange forskellige køn uden for mand og kvinde, nogle ser det som et begreb, der omfatter alle kønsidentiteter uden for de binære køn, nogle mener at det omfatter de binære køn imellem andre, nogel vil identificere sig som interkønnede, akønnet og nogle ser det som et tredje køn, der lægges til de traditionelle to. Fællestrækket for alle genderqueers er, at de modsætter sig idéen om, at der kun findes to køn.

Beskrivelsen genderqueer bruges lejlighedsvis også mere bredt som et tillægsord, der refererer til mennesker, der på en hvilken som helst måde er kønsoverskridere og kunne have en hvilken som helst kønsidentitet. (Se alternative betydninger nedenunder). Betegnelser som androgyn, interkønnet, bikønnet, tredje køn, akønnet, flydende køn og lign. kan også bruges til at beskrive, hvor man ligger på kønsspektret eller i kønssfæren (uden for de normale binære køn).

Nogle genderqueer folk identificerer sig som transkønnede (i den forstand at det er et paraplybegreb for en bredere udstrækning af mennesker der identificerer med et andet køn end det, de blev tildelt ved fødslen) og nogle gør ikke. De to begreber er ikke fuldstændig ens, men de overlapper hinanden. Genderqueers kan transitionere fysisk med operationer, hormoner, elektrolyse og andre metoder eller vælge evt. slet ikke at ændre deres kroppe ved disse metoder. De kan også transitionere socialt eller blive ved med at klæde sig og gå under deres tildelte køn. Der er ikke kun én vej at gå som genderqueer.

Betegnelsen genderqueer blev grundlæggende brugt til hovedsageligt hvide, middel- og overklasse-amerikanere, der var født hunkønnede, på den ene eller anden måde på det FtM(female-to-male) eller transmaskuline spektrum, men der er også mange selvidentificerede genderqueers som har en radikalt forskellig etnicitet, klasse, køn, og national baggrund. Imidlertid er personer der identificerer sig som genderqueers stadig uforholdsmæssigt fra den gruppe.

Hvordan genderqueers ser køn i det store hele og dets relation til dem selv varierer. Nogen genderqueers ser køn som et kontinuum imellem mand og kvinde, med de to traditionelle køn ved de to poler og deres eget genderqueer-ståsted som indenfor det kontinuum. Andre mener at der er så mange køn som der er mennesker. Igen andre mener at de binære køn er en social konstruktion og vælger ikke at holde fast ved den konstruktion. Nogen genderqueers passer til de stereotype kønsroller pånær mht. til deres biologiske køn men identificerer sig uden for det og afviser teorien om de to kønspoler. Nogle genderqueers afviser enhver kønsteori som en gældende metode til at klassificere individer med.

Nogen genderqueers foretrækker at bruge konventionelle binære pronomener så som ”ham” eller ”hende” imens andre foretrækker kønsneutrale pronomener som f.eks. de engelske ”ze”, ”per”, ”zir”, ”sie” og ”hir” ,”zhe” ,”hir” ”zes” eller bare ”dem” i stedet for hans/hendes. Nogen genderqueers foretrækker at folk skifter imellem ham og hende (og/eller pronomener) når der refereres til dem, og nogen foretrækker at der kun bruges deres navn og ingen betegnelser overhovedet. Nogen genderqueers skifter navn til mindre kønsstereotype navne, og opildner eller opunierer for en kønsneutral titel som f.eks. ”Mx” i stedet for ”mr”, ”mrs”, ”ms” eller ”miss”.

Kønsneutrale betegnelser er også et meget passende valg at bruge om hypotetiske personer frem for at bruge ”dem”, ”ham eller hende” eller ”ham” til at referere hvem som helst, da det ikke formoder eller tillægger køn. Det er også respektfuldt at bruge kønsneutrale betegnelser om nogen, hvis betegnelsespræference ikke er kendt af taleren, selv om det er bedst at finde den persons præference frem for at blive ved med at bruge betegnelser, med hvilke de måske ville eller ikke ville føle sig godt tilpas med.

Begrebet panseksuel bruges specifikt til at fremhæve den opfattelse, at der findes mange køn, hvorimod ”biseksuel” antyder, at der kun findes to kønsidentiteter og to køn.

Note: nogle ser ”genderqueer” som et mere bevidst politiseret version af begrebet androgyn, androgyne identificerer sig som både mænd og kvinder eller ingen af delene.

Alternative betydninger: Betegnelsen genderqueer bliver også nogen gange brugt i en bredere forstand, som et adjektiv der referer til hvem som helst der udfordrer kønsroller og binære klassifikationer af køn. Dette er er lidt på samme måde som homoseksuelle, biseksuelle og andre der identificerer sig som queer som en bredere paraplybetegnelse. Men fordi genderqueer også referer til mere specifikke kønsidentiteter er betegnelser som kønsvariation, kønsoverskridere, eller køns-ikke-bekræftende mere passende at bruge som en bred betegnelse for folk der ikke passer ind i rigide binære køns bokse.

Se også[redigér | redigér wikikode]

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]