Bjergvipstjert

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Version fra 29. jul. 2013, 17:14 af Weblars (diskussion | bidrag) Weblars (diskussion | bidrag) (fugleart oprettet)
(forskel) ← Ældre version | Nuværende version (forskel) | Nyere version → (forskel)
Bjergvipstjert
Videnskabelig klassifikation
Rige Animalia (Dyr)
Række Chordata (Chordater)
Klasse Aves (Fugle)
Orden Passeriformes (Spurvefugle)
Familie Motacillidae
Slægt Motacilla
Art M. cinerea
Videnskabeligt artsnavn
Motacilla cinerea
Tunstall, 1771
Hjælp til læsning af taksobokse

Bjergvipstjert (Motacilla cinerea) er en 18 cm stor spurvefugl med lang hale, der hovedsageligt lever ved vandløb i det meste af Europa og videre gennem Asien til stillehavskysten. Den lever af vandinsekter, der fanges ved vandløbets bred eller på lavt vand. I Danmark yngler arten ret udbredt i Jylland.

Bjergvipstjert kan ligne gul vipstjert, men ryggen er grå. Hos ungfugle og fugle i vinterdragt er det næsten kun undergumpen, der er gul. Hannen har i yngletiden en sort strubeplet, der foroven er afgrænset af en hvid stribe. Hunnen kan have hvidplettet sort strube. I vinterdragten, der anlægges i juli, kommer hannen til at ligne hunnen, men med kraftigere farvet gult bryst.

I Danmark er den indvandret som ynglefugl i første halvdel af 1900-tallet til især i den østlige del af Jylland. Tidligere fandtes den i Europa kun i bjergområder mod syd. I 2000 blev den danske bestand vurderet til 450-500 ynglepar. De danske fugle er delvis trækfugle, der overvinrer i Vest- og Sydvesteuropa.

Underarter

Af bjergvipstjert findes tre underarter, hvoraf nominatformen findes i den største del af udbredelsesområdet:[1]


Noter

  1. ^ Gill, F & D Donsker (Eds). "www.worldbirdnames.org". IOC World Bird Names (v 3.4). 2013. Arkiveret fra originalen 2013-04-15. Hentet 2013-07-28.

Kilder/Eksterne henvisninger