Bjergvipstjert

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
  Bjergvipstjert ?
Contemplate.jpg
Videnskabelig klassifikation
Rige: Animalia (Dyr)
Række: Chordata (Chordater)
Klasse: Aves (Fugle)
Orden: Passeriformes (Spurvefugle)
Familie: Motacillidae
Slægt: Motacilla
Art: M. cinerea
Videnskabeligt artsnavn
Motacilla cinerea
Tunstall, 1771

Bjergvipstjert (Motacilla cinerea) er en 18 cm stor spurvefugl med lang hale, der hovedsageligt lever ved vandløb i det meste af Europa og videre gennem Asien til stillehavskysten. Den lever af vandinsekter, der fanges ved vandløbets bred eller på lavt vand. I Danmark yngler arten ret udbredt i Jylland.

Bjergvipstjert kan ligne gul vipstjert, men ryggen er grå. Hos ungfugle og fugle i vinterdragt er det næsten kun undergumpen, der er gul. Hannen har i yngletiden en sort strubeplet, der foroven er afgrænset af en hvid stribe. Hunnen kan have hvidplettet sort strube. I vinterdragten, der anlægges i juli, kommer hannen til at ligne hunnen, men med kraftigere farvet gult bryst.

I Danmark er den indvandret som ynglefugl i første halvdel af 1900-tallet til især i den østlige del af Jylland. Tidligere fandtes den i Europa kun i bjergområder mod syd. I 2000 blev den danske bestand vurderet til 450-500 ynglepar. De danske fugle er delvis trækfugle, der overvinrer i Vest- og Sydvesteuropa.

Underarter[redigér | redigér wikikode]

Af bjergvipstjert findes tre underarter, hvoraf nominatformen findes i den største del af udbredelsesområdet:[1]


Noter[redigér | redigér wikikode]

  1. ^ Gill, F & D Donsker (Eds). www.worldbirdnames.org. IOC World Bird Names (v 3.4). 2013. Arkiveret fra originalen 2013-04-15. Hentet 2013-07-28. 

Kilder/Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]