Blåvands Huk

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Billede af halvøen Skallingen, som strækker sig mod sydøst af Blåvands Huk
Bunkere ved Blåvand
Radar ved Blåvand under 2. verdenskrig

Blåvands Huk eller Blåvandshuk er en odde (et huk), som er Danmarks vestligste punkt, placeret i Oksby Sogn i det sydvestlige Jylland, ca. 20 km. sydvest for Oksbøl.

Horns Rev ud for Blåvands Huk har altid været farlig for skibstrafikken, fordi sandrevlerne strækker sig langt ud i vandet. Under 2. verdenskrig var Blåvands Huk vigtig for tyskernes overvågning og forsvar af kysterne. De store bunkere nord for Blåvand Fyr er bastante mindesmærker fra krigens tid, ligesom Tirpitz-stillingen øst for Blåvands Huk.

Blåvands Huk lagde navn til Blåvandshuk Kommune, der efter kommunalreformen (2007) er en del af Varde Kommune.

Ved Blåvands Huk ligger Blåvand Radio, Blåvand Fyr samt en satellitstation. Mod øst ligger turist- og badebyen Blåvand og mod nord går stranden over i Vejers Strand. På Horns Rev, ca. 20 km ude i havet, ligger Horns Rev Havmøllepark, som i klart vejr er synlig fra Blåvands Huk.

Under forårstrækket kommer en del vandfugle forbi Blåvands Huk. Disse observeres og registreres af Blåvand Fuglestation.

Blåvands Huk og Ho Klitplantage behandles i folder nr. 36 i Skov- og Naturstyrelsens serie Vandreture.

Gul Åkande optræder i flydebladssamfund i Langsø ved Blåvands Huk.

Minefelt[redigér | rediger kildetekst]

Sydøst for Blåvands Huk ligger halvøen Skallingen, som var et stort minefelt, der skulle hindre allieret adgang under 2. verdenskrig. Det blev oprettet i forbindelse med Atlantvolden.

Først i 2012 blev man definitivt færdige med at fjerne de sidste miner herfra, således at hele området nu er åbent for offentligheden.

Ved Blåvands Huk blev der under anden Verdenskrig bygget en radarbunker af typen V174. Den var udstyret med en Würzburg-Radar.[1] Bunkeren ses ofte under vejrudsendelser fra Blåvands Huk.

Referencer[redigér | rediger kildetekst]

  1. ^ 73 Stützpunktgruppe Blaavand på atlantikwall.dk
Question book-4.svg Der er for få eller ingen kildehenvisninger i denne artikel, hvilket er et problem. Du kan hjælpe ved at angive troværdige kilder til de påstande, som fremføres i artiklen.

Koordinater: 55°33′35.47″N 8°4′27.97″Ø / 55.5598528°N 8.0744361°Ø / 55.5598528; 8.0744361

Varde RådhusSpire
Denne artikel om geografi i Varde Kommune er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.
Geografi