Bo Dalum

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Bo Dalum

Bo Dalum.jpg

Personlig information
Født 13. november 1977Rediger på Wikidata
Uddannelse og virke
Beskæftigelse FilminstruktørRediger på Wikidata
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata. Kildehenvisninger foreligger sammesteds.

Bo Dalum (født 13. november 1977 i Gundsømagle) er en dansk filminstruktør og historiefortæller, der mest bevæger sig i kort- og novellefilms universet. Samtidig har han udgivet lyrik og noveller i diverse skriftlige danske medier som Hvedekorn 2012, 2005, Metro-Litteratur 2012, Vintage'13, KÅNST, Tidens Kvinder, Underskoven, Hörbuch, M gasin, Trompet Poet.

Udgivelser[redigér | redigér wikikode]

Bo Dalum udgav i september 2015 sin debutroman Adrians Vinger, der er fortællinger om verdens begyndelse. Det er 70 sammenflettede beretninger om de gode, de onde, de mindste helte og de største kujoner, de ensomme og de lykkelige.

Bo Dalum har skrevet og instrueret seks kortfilm og to novellefilm.

 • Hils solen fra mig. 1999.
 • Tilbage til virkeligheden. 2000.
 • Circles. 2001.
 • Vejen. 2001.
 • Dukkehuset. 2002.
 • Haletudsen. 2004.
 • Evig & Altid. 2008.
 • Dejlig er jorden. 2009.

Bo Dalum havde i 2009 premiere på novellefilmen Dejlig er jorden I Gloria biograf og filmen deltog på 11th Dhaka International Film Festival I Bangladesh.

Novellefilmen Haletudsen. 2004 deltog på filmfestivalen Con-Can movie festival i Tokyo som den første danske film nogensinde.

Bo Dalum har ikke kun lavet fiktion. I 2012 lavede han som videojournalist TV udsendelsen Smedens Hus, en historie der i over et år følger fire unge mennesker med ondt i sindet. Via projektet ”Firmaet” finder de tilbage til livet og en dagligdag.

Sammen med Niels O. Thinesen lavede Bo Dalum udsendelsen Frida Kahlo på Kunstmuseet Arken, hvor de to videojournalister fulgte kulminationen af flere års arbejde under de sidste forberedelser udstillingen i 2013 med den kvindelige kunstner, Frida Kahlo, der der skulle blive en af museets største udstillinger.  

Siden 2009 har Bo Dalum hvert år klippet afgangsfilmene på Det Danske Filmskuespillerakademi, hvor han har været og er stadig gæsteunderviser.

I 2013 blev Bo Dalums manuskript Albert & Eva valgt ud blandt 80 andre manuskripter og deltog i Dramatisk Debut 2014 på Teater V. Efter en uges læseprøver med instruktør og skuespillere blev manuskriptet opført for et betalende publikum.

Manuskriptet Albert & Eva er udgivet via forlaget DRAMA i april 2016.

Bo Dalum modtog i 2001 et 2 årigt arbejdsstipendium fra Statens Kunstfond og igen i 2004 modtog han et legat fra Kunstrådets fagudvalg for litteratur.

Andre nævneværdige kortfilm er

 • Dukkehuset (2002) der blev vist på NUFF Filmfestivalen i Norge.
 • Circles.. (2001) der har rejst rundt i USA med the travelling show og
 • Tilbage til virkeligheden (2000) vist på Basement festivalen, & Visions of lights festivalen i Norge.

Samme film blev nomineret i kategorierne, bedste manuskript, bedste instruktion og bedste kvindelige hovedrolle på Ravneuddelingen 2000.

Bo Dalum er uddannet fotograf og klipper, men arbejder også som tilrettelægger og producer. Færdiguddannet i 2009 hos Studio1-2, med primære arbejdsopgaver som fotograf og klipper hos TV2, DR, TV3, Viasat og Kanal 4. Han har ligeledes arbejdet som producer på nyhedsudsendelsen 15 min på Kanal 4.

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]