Bogbrænding

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Bogbrænding 10. maj 1933 i Berlin

Bogbrænding – også kendt som autodafé – er en politisk, religiøs eller kulturel handling som udtrykker utilfredshed eller vrede over eksistensen af visse bøger eller forfattere. Bogbrænding anses almindeligvis som et anslag mod demokrati og ytringsfrihed.

De tyske nazister arrangerede offentlige afbrændinger af bøger skrevet af forfattere, som regimet anså som farlige for folkets intellektuelle og moralske sundhed. Metoden bruges også af andre autoritære regimer eller ekstreme religiøse grupperinger. Således har katolske fundamentalister arrangeret autodaféer, hvor Dan Browns Da Vinci Mysteriet er blevet brændt på bålet.

I begyndelsen af december 1939 brændte Magdalene Lauridsen, forstanderinden på Ankerhus Husholdnings-seminarium i Sorø, alle Martin Andersen Nexøs bøger som fandtes på Peder Dams Bibliotek. Bogbrændingen skal ses på baggrund af Andersen-Nexøs forsvar for Sovjetunionens finlandspolitik. Sovjetunionen angreb Finland den 30. november 1939, og den sovjetiske statsradio bragte citater fra Andersen-Nexø i den forbindelse. Dagen efter kritiserede lederen i Social-Demokraten Andersen Nexø og kaldte ham en "russisk Stabshornblæser", mens Sorø Amtstidende skrev:[1]

... vi har intet andet en Foragt tilovers for "Landsmænd", der ... optræder som Agenter for en Stat, som undertrykker enhver fri Meningstilkendegivelse, og som Haandlangere for denne Stats brutale Voldsdaad overfor et Land og et Folk, som staar os nær ... Vi opfordrer ikke til Vold, men vi opfordrer enhver til at brænde, hvad man maatte have af Andersen-Nexøs Værker, og vi opfordrer ansvarlige Biblioteksmyndigheder til at gøre det samme med Bibliotekernes Eksemplarer.

Behandlet i kunsten[redigér | rediger kildetekst]

I litteraturen har bl.a. Ray Bradbury (Fahrenheit 451) (filmatiseret af François Truffaut) og Umberto Eco (Rosens navn) beskæftiget sig med fænomenet.

Henvisninger[redigér | rediger kildetekst]

  1. ^ Helge Torm (2012), "Bogafbrændingen af Andersen Nexø-værker i Sorø i 1939", Bibliotekshistorie, 10 (1): 48-106Wikidata Q106553008


PolitikSpire
Denne artikel om politik og ideologi er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.