Bonnie og Clyde (film)

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Bonnie og Clyde
Bonnie and Clyde (1967 teaser poster).jpg
Overblik
Originaltitel Bonnie and Clyde
Dansk titel Bonnie og Clyde
Genre Drama
Instrueret af Arthur Penn
Produceret af Warren Beatty
Manuskript af David Newman
Robert Benton
Musik af Charles Strouse
Fotografering Burnett Guffey
Klip Dede Allen
Medvirkende Warren Beatty
Faye Dunaway
Michael J. Pollard
Gene Hackman
Estelle Parsons
Distributør Warner Bros.-Seven Arts
Udgivelsesdato 13. august 1967 (USA)
21. februar 1968 (Danmark)
Censur 15 år Tilladt for børn over 15 år
Længde 111 minuter
Oprindelsesland USA
Sprog Engelsk
Budget 2,5 million USD
Nomineringer og priser
2. Oscars
Bodilprisen
Links
på IMDb
på scope.dk Rediger på Wikidata
i DFI's filmdatabase Rediger på Wikidata
i SFDb Rediger på Wikidata
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata.

Bonnie og Clyde (originaltitel Bonnie and Clyde) er en amerikansk film fra 1967 instrueret af Arthur Penn med Warren Beatty og Faye Dunaway is hovedrollerne som parret Clyde Barrow og Bonnie Parker, der havde opskræmt USA som Bonnie og Clyde i 1930'erne. I filmen medvirker endvidere Michael J. Pollard, Gene Hackman, Estelle Parsons, Denver Pyle og Gene Wilder.

Bonnie og Clyde anses som en milepæl i filmhistorien, og anses af mange som en af de første film fra "New Hollywood"-æraen, der nedbrød en række af filmindustriens hidtidige tabuer. Filmens succes medførte, at andre filmproducenter og instruktører i langt højere grad begyndte at medtage scener med sex og vold i filmene.[1]

Handling[redigér | rediger kildetekst]

Fay Dunaway og Warren Beatty i filmen

Under Depressionen i 1930'erne mødes Clyde Barrow (Warren Beatty) og Bonnie Parker (Faye Dunaway), da Clyde forsøger at stjæle Bonnies mors bil. Bonnie, der keder sig med sit job som servitrice, bliver tiltrukket af Clyde, og beslutter sig for at tage med ham, og blive hans partner. De foretager et par mindre røverier, der ikke giver noget særligt udbytte.

Tingene accelererer imidlertid, og parret begynder at røve banker, og røverierne bliver mere voldelige. Parret slutter sig sammen med en tankpasser (spillet af Michael J. Pollard), og med Clydes storebror Buck (spillet af Gene Hackman) og svigerinden Blanche (spillet af Estelle Parsons). Et bankrøveri går galt, og Buck og Blanche bliver såret, mens Bonnie og Clyde når at slippe væk. Blanche røber dog parrets identitet, hvorefter politiet ledes på sporet efter parret.

Til sidst i filmen skydes parret ned i en dramatisk scene. Slutscenen er beskrevet som "en af de blodigste dødsscener i filmhistorien.[2]

Priser[redigér | rediger kildetekst]

Bonnie og Clyde blev nomineret til 10 Oscars, hvoraf filmen vandt to; Oscar for bedste kvindelige birolle til (Estelle Parsons) og Oscar for bedste fotografering til Burnett Guffey. Filmen var blandt de første 100 film, der blev udvalgt til bevarelse i USA's National Film Registry.

Filmen blev nomineret til 8 Golden Globes og en Grammy Award uden dog at blive tildelt en pris.

I Danmark blev Bonnie og Clyde tildelt Bodilprisen for bedste amerikanske film.

Noter[redigér | rediger kildetekst]

Eksterne henvisninger[redigér | rediger kildetekst]

AmerikanskSpire
Denne artikel om amerikansk film er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.
Film