Bordtennis

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Bordtenniskamp

Bordtennis er et boldspil for to eller fire spillere, hvor spillerne ved hjælp af bat på skift returnerer en let bold over et net, som er spændt ud på tværs af bordet. Formålet er (som i tennis) at tvinge modstanderen til at begå fejl.

Sporten har været Olympisk idrætsgren siden 1988. Der er flere end 30 mio. registrerede spillere i verden, men spillet er derudover også populært som idræt og underholdning i skoler, fritidshjem og lignende verden over.

Michael Maze er Danmarks store bordtennisstjerne og har bl.a. vundet OL bronze, VM bronze og EM guld.

Historie[redigér | redigér wikikode]

Spillet kom til verden som et tidsfordriv blandt 1800-tallets engelske officerer, der af ren kedsomhed skar runde kugler ud af champagnepropperne og hev lågene af cigarkasserne, som de brugte til at spille med. Bordtennisspillet bredte sig i begyndelsen af 1900-tallet til resten af Europa og især Asien. I en tidlig fase markedsførte en producent det nødvendige udstyr under mærket "ping-pong" – et navn, der stadig bruges, særligt om spillets uorganiserede udøvelse.

Spillets afvikling[redigér | redigér wikikode]

Der konkurreres i single, double og mixed-double, ligesom der afvikles holdturneringer med to, tre eller fire spillere på hvert hold. En kamp afvikles typisk over fem eller syv sæt, og i hvert sæt spilles der til 11. Man trækker lod om bolden, og man har 2 server hver, af gangen; hvis det står 10-10, spiller man til der er en der fører med 2 point. Når der er en der har vundet et sæt, bytter man side.

Man får point ved at være den sidste, der lykkes med en returnering i en duel. En lovlig returnering sættes ind med battet efter, at bolden har ramt egen bordhalvdel og før den rammer gulvet, kroppen eller andet. Returneringen skal derefter ramme modstanderens bordhalvdel uden at have rørt noget andet (netkant og stolper undtaget).

Det første slag i hver duel kaldes en serv. Der findes særlige regler for gennemførelse af en korrekt serv. I double server den samme på holdet to gange og modstanderen skal skiftes til at tage den. I double server man fra højre til højre. Det er normalt for spillere at sige: "Jeg server, i bytter", når de skal serve,[Kilde mangler] så ved alle hele tiden, hvor de er kommet til. Double er ofte mere passivt end single[Kilde mangler]. Meget underskru, og bløde åbninger er at fortrække.[Kilde mangler]

Skru[redigér | redigér wikikode]

Der kan laves forskellige skru i en serv/spillet, de kan overraske modstanderen. Der kan laves følgene skru: overskru, underskru, siddeskru og fejlskru.

Bordet[redigér | redigér wikikode]

Bordet skal være 2,74 meter langt, 1,525 meter bredt og og 76 centimer højt. Bordet må være lavet af alle materialer, bare bolden hopper 23 cm op, hvis den bliver sluppet fra en højde på 30 cm.

Bolden[redigér | redigér wikikode]

Bolden har en diameter på 40 mm. Bordtennisbolde bliver produceret af plastik. De har været produceret af Celloid, men det blev afskaffet på grund af klimaproblemer.

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]

Wikipedia-logo.png Søsterprojekter med yderligere information: