Borgerpartiet (Island, 1987)

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Broom icon.svgDer er ingen kildehenvisninger i denne artikel, hvilket er et problem.
Du kan hjælpe ved at angive kilder til de påstande, der fremføres. Hvis ikke der tilføjes kilder, vil artiklen muligvis blive slettet.
Question book-4.svg

Borgerpartiet (islandsk: Borgaraflokkurinn) var et borgerligt politisk partiIsland, der blev etableret af udbrydere fra Selvstændighetspartiet i 1987.[1] Partiet gik efter grundlæggerens afgang i 1989 gradvis i opløsning, indtil det blev endelig afviklet i 1994.

Den tidligere fodboldstjerne og manufakturhandler Albert Guðmundsson var finansminister, men blev anset af Selvstændighedspartiets ledelse anset som uværdig til at fortsætte i regeringen efter at være blevet dømt i en retsag, der involverede en konkurs i rederiet Hafskip. Han protesterede mod sin afsættelse ved at melde sig ud af Selvstændighedspartiet og etablere Borgerpartiet. Han fik mange medlemmer med sig. Ved altingsvalget 1987 fik partiet 10,9% opslutning og syv tingmænd.

Guðmundsson gik af som partileder i 1989, efter at han var blevet udpeget til islandsk ambassadør i Frankrig. To af altingsmedlemmerne etablerede deres eget parti, som senere gik ind i Selvstændighetspartiet.

Parties resterende fem altingsmedlemmer deltog 1989-91 i en bred koalitionsregering under Steingrímur Hermannsson fra Fremskridtspartiet.

Partiet var reelt gået i opløsning før udskrivelsen af altingsvalget 1991 og deltog derfor ikke i valget. Det blev først formelt nedlagt i 1994, men havde da været inaktivt i flere år.

Se også[redigér | redigér wikikode]

Noter[redigér | redigér wikikode]

  1. ^ Grétar Thor Eythórsson & Detlef Jahn: Das politische System Islands i Die politischen Systeme Westeuropas, 4. udgave. VS Verlag für Sozialwissenschaften. Wiesbaden 2009 ISBN978-3-531-16464-9
PolitikStub
Denne artikel om politik og ideologi er kun påbegyndt. Hvis du ved mere om emnet, kan du hjælpe Wikipedia ved at udvide den.