Hertugdømmet Brabant

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
(Omdirigeret fra Brabant (hertugdømme))
Spring til navigation Spring til søgning
Disambig bordered fade.svg For alternative betydninger, se Brabant. (Se også artikler, som begynder med Brabant)
Brabants placering i Nederlandene

Brabant er et tidligere hertugdømme og et historisk område i Benelux, der i dag består af fem underområder: provinserne Nord-Brabant i Nederlandene, Flamsk-Brabant, Vallonsk-Brabant, Antwerpen og regionen Bryssel i Belgien.

Området[redigér | rediger kildetekst]

Både i Nederlandene og Belgien er der provinser, der bærer navnet Brabant som et led i deres betegnelse. Dette skyldes, at de engang udgjorde et samlet område.

  • Nord-Brabant er en provins i den sydlige del af Nederlandene.
  • Flamsk-Brabant er en provins i den belgiske delstat Flandern.
  • Vallonsk-Brabant er en provins i den belgiske delstat Vallonien.

Mellem Nord-Brabant og Flamsk-Brabant ligger provinsen Antwerpen, som oprindeligt ligeledes var en del af hertugdømmet Brabant.

Kendte byer i Nord-Brabant[redigér | rediger kildetekst]

Historie[redigér | rediger kildetekst]

Det middelalderlige hertugdømme Brabant, med Bryssel som hovedstad, var oprindelig et len af Det tysk-romerske Rige, ligesom de fleste andre områder i det nuværende Benelux-område. Senere blev Brabant sammen med bl.a. grevskaberne Flandern og Holland forenet under de burgundiske hertuger (1369-1477). Dette førte til, at de nederlandske områder opnåede uafhængighed af både Frankrig og Tyskland. Økonomisk set blev Antwerpen en vigtig verdenshavn i 1500-tallet, og politisk set spillede Brabant en vigtig indenfor det nederlandske område. I slutningen af samme århundrede førte religionskrigene dog til splittelsen af Brabant i en nordlig og en sydlig del, heraf det nuværende navn for den nederlandske provins Noord-Brabant. Den sydlige del af hertugdømmet strækker sig i dag over de belgiske provinser Antwerpen, Flamsk-Brabant og Vallonsk-Brabant.

Sprog[redigér | rediger kildetekst]

Der tales nederlandsk i både Nord-Brabant og Flamsk-Brabant. I Vallonsk-Brabant tales der fransk.

Eksterne henvisninger[redigér | rediger kildetekst]