Bramgås

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Bramgås
Videnskabelig klassifikation
Rige Animalia (Dyr)
Række Chordata (Chordater)
Klasse Aves (Fugle)
Orden Anseriformes
(Andefugle)
Familie Anatidae
(Egentlige andefugle)
Underfamilie Anserinae
(Svaner og gæs)
Slægt Branta (Rajgæs)
Art B. leucopsis
Videnskabeligt artsnavn
Branta leucopsis
(Bechstein 1803)
Hjælp til læsning af taksobokse
Bramgæs
Æg af bramgås

Bramgåsen (Branta leucopsis) er en fugl, der især yngler i arktiske områder som det østlige Grønland, Svalbard og Novaja Zemlja, men arten har siden 1970'erne også ynglet omkring Østersøen. Det er en trækfugl, som overvintrer i blandt andet Holland og på de Britiske Øer. I Danmark kan man især træffe den i Vadehavsområdet i forbindelse med trækket til og fra Holland.

Beskrivelse[redigér | rediger kildetekst]

Fuglen måler 58-70 cm med et vingefang på 120-142 cm. Den kan leve helt op til 20 år. [1]Den har hvidt ansigt og lys underside, der står i kontrast til sort bryst og hals. Dens vinger og øvre bagparti er sølvgrå med sorte og hvide striber.

Stemmen fra trækkende flokke er karakteristisk bjæffende og lyder derfor på afstand som hundegøen.

Ynglebiologi og udbredelse[redigér | rediger kildetekst]

Bramgåsen yngler sædvanligvis i små, tætte kolonier i arktiske egne. Den foretrækker klippehylder, stenede skråninger eller øer nær vådområder som søer, vandløb eller indre dele af fjorde. Her udruger den 4-5 æg i en rede, der kan genbruges år efter år. Den kan også yngle på mindre ubeboede øer i den nordligt tempererede zone, fx i Østersøområdet. Efter 28 dage er ungerne udklækkede, og flyvefærdige 7 uger senere. Mens hunnen står for udrugningen, er det hannen der bevogter reden. Yngletiden er fra maj/juni til august/september.

Stor fremgang[redigér | rediger kildetekst]

Artens arktiske udbredelsesområde er Grønland, Svalbard og Novaja Zemlja, men den har bredt sig til Østersøområdet og langs Nordsøen til fx Holland og Belgien. Særligt på Gotland findes en større koloni. I Danmark ynglede den første gang i 1992 på Saltholm, hvor der i 2006 fandtes 675 par. Bramgåsen er også fundet ynglende på Bornholm og i Tøndermarsken.

I perioden 1999 til 2011 er bramgåsen den af alle danske ynglefugle, der har haft den største fremgang. Fra nogle få individer til over 2000 ynglepar i 2011. Bestanden er vokset yderligere i 2012 og 2013.[2]

Føde[redigér | rediger kildetekst]

Består af planter som græs, urter og vintersæd.

Kilder[redigér | rediger kildetekst]

  1. ^ Politikens store fuglebog
  2. ^ Knud N. Fledsted, Nathia Brandtberg: Danmarks fugle skrevet i mandtal, side 11-14, fugle & natur 2, 2014. Dansk Ornitologisk Forening.
Wikimedia Commons har medier relateret til:
  • Dansk Ornitologisk Forening. "Bramgås (Branta leucopsis)". Arkiveret fra originalen 12. januar 2009. Hentet 2013-12-12.
  • BirdLife International 2012. Branta leucopsis. International rødliste over truede dyrearter.. Version 2013.2
  • Tommy Dybbro, Fugle i farver, 15. udgave, Politikens Forlag 2006. ISBN 978-87-567-7649-3.
DyrSpire
Denne artikel om dyr er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.