Bregenzerwald

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Bregenzerwalds beliggenhed i Østrig

Bregenzerwald er en region i den østrigske delstat Vorarlberg, der ligger sydøst for Bregenz. Bør ikke forveksles med Bregenzerwaldgebirge, som er overlappende rent geografisk, men ikke til fulde.

Land & folk[redigér | redigér wikikode]

Bregenzerwald har et unikt bjerglandskab som strengt taget ikke kan betegnes som skov mere, men er optaget på UNESCOs Verdensarvsliste (Europa), hvor floden Bregenzer Ach. Indbyggerne i området deler ofte Bregenzerwald i to områder, Vorderer Bregenzerwald og Hinterer Bregenzerwald. Vorderer Bregenzerwald, med bakker og lavere bjerge, er nærmest Rheintal. Hinterer Bregenzerwald har højere bjerge med højder op til 2.000 meter. Geologisk er Bregenzerwald en del af de Nordlige kalkalper.

De største landsbyer i Bregenzerwald er Bezau – hovedstaden i regionen – Alberschwende, Schwarzenberg, Bizau, Mellau, Au og Egg.

De fleste som bor i området arbejder enten indenfor turisme eller landbrug, men på grund af øgede jobtilbud i Rheintal er landbruget mindsket de seneste år.

Panorama over Bregenzerwald

Turisme & seværdigheder[redigér | redigér wikikode]

Bregenzerwald er mest kendt som et skisportssted om vinteren, og rige muligheder for cykel- og vandreture i løbet af sommeren (for eksempel Hittisauer Wasser-Wanderweg, som fører over Engenlochschlucht). Her findes også en «Käsestraße Bregenzerwälder» (Bregenzer Bergkäse er kendt som en ostedelikatesse) eller sangfestivalen «Schubertiade» i Schwarzenberg. Bregenzerwald har meget urørt natur og gamle traditioner.

En af disse traditioner er en "Juppe" - en skræddersyet kvindedragt som kun findes i dette område - tit er det en dragt der bliver passet og plejet hele livet. Til dragten hører et væld af accessoires.

Af andre seværdigheder kan nævnes:

  • Forskellige museer (bl.a. østrigs eneste kvindemuseum - http://www.frauenmuseum.at)
  • Bregenzerwaldbahn[1], en lille rest smalsporjernbane, som mellem 1902 og 1983 kørte en 35,5 km lang strækning mellem byerne Bregenz og Bezau - i dag kan man køre en 5 km lang strækning
  • Gschwendtobel-Brücke, træbro bygget i 1830
  • Lingenauer Hochbrücke, en 370 meter lang stålbetonbro bygget mellem 1964 og 1968 - vejbanen ligger i 90 meters højde

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]

Koordinater: 47°22′22″N 9°54′46″Ø / 47.3728°N 9.9128°Ø / 47.3728; 9.9128