Spring til indhold

Kunsthaus Bregenz

Koordinater: 47°30′18″N 9°44′50″Ø / 47.505°N 9.7473°Ø / 47.505; 9.7473
Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Kunsthaus Bregenz, år 2022

Kunsthaus Bregenz (KUB) viser med skiftende udstillinger international moderne kunst i Bregenz, hovedstaden i den østrigske delstat Vorarlberg. Det blev designet af den berømte schweiziske arkitekt Peter Zumthor på bestilling af delstatsregeringen og blev bygget mellem 1990 og 1997.

Kunsthaus Bregenz er gennem sin enestående arkitektur og programmatiske tilgang et af Europas fremtrædende udstillingshaller for moderne kunst. Det 1880 m² store udstillingsområde strækker sig over KUB Arena i stueetagen og tre yderligere etager. Der udstilles internationale værker, som samtidskunstnerne for det meste skabes specifikt til kunsthusets rum. KUB har sin egen samling med to fokuspunkter: Sammlung Archiv Kunst Architektur, et arkiv over kunst og arkitektur, samt en samling af Østrigs samtidskunst. Allerede inden åbningen i 1997 begyndte man at opkøbe værker af østrigske samtidskunstnere såsom Maria Lassnig, Valie Export og Heimo Zobernig samt internationale kunstneres værker i krydsfeltet mellem kunst og arkitektur. Siden 2009 bliver samlingen løbende udvidet, blandt andet gennem betydende donationer fra Donald Judd og den danske kunstner Per Kirkeby.

Med sine udstillinger og projekter påtager Kunsthaus Bregenz ikke kun internationale udfordringer. Samtidig understøttes projekter i Vorarlberg, der bidrager til regionens kulturelle identitet. Et udtryk for den identitetsskabende funktion af Kunsthaus Bregenz er for eksempel værket "Signature 02" af Gottfried Bechtold ved dæmningssøen Silvretta-Staudamm, værket "Truth Before Power" af den amerikanske kunstner Jenny Holzer fra 2004, hvor tekster i storformat om arkitektoniske og naturlige monumenter blev projiceret overalt Vorarlberg, eller landskabsprojekt "Horizon Field" af den britiske billedhugger Antony Gormley, som skabtes mellem august 2010 og april 2012.

Foruden omfattende repræsentative udstillinger i de karakteristiske lokaler i Kunsthaus vises i KUB-Arena projekter, der er orienteret mod proces og tværfaglighed. KUB-Arena, kunst- og formidlingsplatformen i stueetagen i Kunsthaus, er designet som et diskursivt bindeled mellem arkitektur og værk.

I forbindelse med udstillingerne tilbyder Kunsthaus et omfattende formidlingsprogram. Kunsthaus Bregenz publicerer tekstserier og kataloger, der implementerer den kunstneriske idé i tæt samarbejde med de kunstnere og grafikere, der udstiller, som for eksempel Walter Nikkels eller Stefan Sagmeister. Derudover opstår der i samarbejde med kunstnerne specialudgaver udelukkende skabt til Kunsthaus Bregenz.

Den 1. maj 2011 udgav det østrigske postvæsen i serien om kunsthuse et frimærke om Kunsthaus Bregenz.

Museumsledelser

[redigér | rediger kildetekst]

Stiftelsesdirektør for Kunsthaus Bregenz er Edelbert Köb, der havde denne stilling indtil år 2000. Han blev efterfulgt af Eckhard Schneider fra 2000 til 2008. Fra 1. oktober 2009 til 31. januar 2015 var Yilmaz Dziewior direktør for KUB. Den 1. februar 2015 overtog han ledelsen af Museum Ludwig i Köln.[1] Efterfølgeren blev fra 1. maj 2015 østrigeren Thomas D. Trummer.[2]

Citat Kunsthaus står i lyset af Bodensøen. Dens krop er lavet af glasplader, stål og en stenmasse af støbt beton

bygget, som skaber struktur og rum inde i bygningen. Set udefra virker bygningen som en lyskilde. Det absorberer himmelens skiftende lys, søens uklarhed, udstråler lys og farve, og afhængigt af synsvinklen, tidspunktet på dagen og vejret, giver det en idé om dets indre liv.

Citat
Peter Zumthor, arkitekt
Citat Den glasklædte kubus ved bredden af Bodensøen kan ikke gennemskues udefra, men den har været tilsvarende majestætisk i Vorarlberg i mere end ti års æstetisk tilstedeværelse. Citat
Neue Zürcher Zeitung, 3. august 2007

Kunsthaus Bregenz blev designet af den internationalt anerkendte schweiziske arkitekt Peter Zumthor, vinder af Pritzker-prisen. Han vandt i 1998 med KUB Mies van der Rohe-prisen. Med sit prisbelønnede design er KUB en af moderne arkitekturs vigtigste museumsbygninger i verden og er et levende eksempel på den arkitektoniske stil minimalisme. Bygningen er designet som et dagslysmuseum og har et markant ydre med en kompromisløs realisering af dets rumlige koncept. Ifølge den schweiziske arkitekt Peter Zumthor forpligtede han sig med sit museumsudkast til, at museets opgave bestod i at være et sted, hvor mennesker kunne møde kunstværker i ro og mag. For kunstnerne, der udstiller på KUB, bliver arkitekturen den standard, deres udstillingsoptræden får konceptuelle impulser fra, især hvis de skaber komplet nye værker. Arkitekturen er derfor en uundværlig platform for kunstmuseets internationale udstillingsprogram.

Foruden vorarlberg museum og Vorarlberger Landestheater er KUB's nye bygning ret enestående i centrum af Bregenz på bredden til Bodensøen. Sammen med Landestheater definerer Kunsthaus sit eget rum mellem den gamle bydel og søen.

Detalje i facaden

Bygningen består af fint ætsede, lige store, frostede glaslignende paneler, der bliver holdt fast af klemmer. De danner en slags ekstra hud, der gennemstrømmes af luft, og som spreder og filtrerer dagslyset op til udstillingslokalernes loft. I mørke skinner det kunstige lys gennem bånd inde i bygningen og viser dets indre liv. Integreret i den fintforgrenede støttestruktur mellem bygningen og glasfacaden er tekniske servicezoner. Nogle gange spiller kunstnerne, der udstille, også på den ydre hud integrerer den i deres installationer.

Interiøret i Kunsthaus er kendetegnet ved en høj materiel tilstedeværelse. Synlig beton er ret dominerende, da der ikke blev anvendt paneler og blev samtidig heller ikke overmalet. Gulve og trapper består af poleret terrazzo. Vægge og loft er af rå, upoleret beton. Stueetagen i udstillingsbygningen antager foyerens funktion med kasseapparat, katalogsalg og garderobe. Den største del af det cirka 500 m² fungerer som et udstillingsflade og multifunktionelt rum, den såkaldte KUB-Arena. Med sine udvendige vægge understreger stueetagen den bærende struktur af tre forskelligt placerede vægge, som på den ene side definerer udstillingsrummet på alle etager, og samtidigt adskiller de lodrette adgangszoner (trappeopgang, flugttrappe, passager- og godselevator) fra det faktiske rum. Den ensartede placering af indgange og udgange danner en rundtur, der starter i stueetagen og går igennem de næste tre etager. Man kan frit benytte en udstilling som én stor sal, eller opdelt med mobile elementer. Disse tre etager har ovenlysvinduer. Lofterne i udstillingslokalerne er lavet af sammenføjede glaspaneler. Disse fordeler dagslyset fra hulrum i lofterne, og lyset strømmer igennem de lysbånd, der er går igennem bygningens fire sider. Det kunstige lys, som også er integreret i hulrummet, supplerer og erstatter dagslys, når det er nødvendigt, dog uden at synliggøre de individuelle lyskilder.

Stueetagen og de tre etager stablet oven på hinanden med deres materiale og formæstetik udgør en lukket enhed hvor kunstinstallationer kan udfolde sig frit. Der er ligeledes to underetager. I den første underetage, delvis forsynet med dagslys, er der forelæsnings- og undervisningsrum ved siden af de sanitære faciliteter, adskilt fra de ikke-offentlige områder (værksteder, personalerum) med gennemskinnelige glasteglsten. I den anden underetage befinder der sig originalarkiv og lagerlokaler, og er ikke tilgængelig for offentligheden.

Administrationsbygning og Café

[redigér | rediger kildetekst]
Administrationsbygning & Café

Foran Kunsthaus Bregenz op mod den gamle bydel ligger KUB's administrationsbygning. Med sin sorte facade leder den blikket hen mod KUBS hovedfacade og dens indgang. I dens dimensioner er den tilpasset de omkringliggende mindre bygningers proportioner i den gamle bydel. Foruden administrationskontorerne ligger KUB Café i stueetagen. Peter Zumthor viser også sin arkitektoniske stil her: Café- og barområde og køkken er designet i sort rå beton. Ved at lægge de faciliteter, der er blevet uundværlige i dagens udstillingsindustri, udenfor udstillingsbygningen, understreger hovedbygningens faktiske formål.

KUB Udstillingsvindue

[redigér | rediger kildetekst]

Kunsthaus Bregenz har sin egen samling. En af de største i samlingen er over 300 arkitektmodeller af Peter Zumthor. Nogle af disse arkitektmodeller ligger i arkivet siden arkitektens separatudstilling i 2007, nye tilføjes regelmæssigt. Siden juni 2012 er et udvalg af disse modeller blevet udstillet i udstillingsvinduet lige ved siden af Kunsthaus Bregenz på første sal i posthus Bregenz. Der præsenteres både eksisterende bygninger og projekter, der ikke blev udført. Peter Zumthors arbejde med materialer såsom træ, metal eller ler vises i al sin tydelighed.

År Kunstner Udstilling Varighed
1997 James Turrell James Turrell 26. Juli til 7. september 1997
Diverse Kunst in der Stadt 1 26. juli til 7. september 1997
Diverse kunstnere 29. september til 30. november
Per Kirkeby Maleri, tegning, skulptur 6. december 1997 til 15. februar 1998
1998 Lois Renner Lois Renner 28. februar til 13. april
Diverse Atlas Mapping: Künstler als Kartographen. Kartographie als Kultur 28. februar til 13. april
Adrian Schiess Maleri. Personale 25. april til 28. juni
Diverse Räume der Kunst 25. april til 28. juni
Sepp Dreissinger 66 Fotoportraits aus der Vorarlberger Kultur 8. maj til 28. juni
Diverse Kunst in der Stadt 2 11. juli til 20. september
Diverse Lifestyle 11. juli til 20. september
Bechtold / Kalb / Neyer / Wacker Showcase 3. oktober til 27. juni 1999
Rainer Ganahl Rainer Ganahl 10. oktober til 22. november
Erwin Bohatsch Maleri 28. november 1998 til 24. januar 1999
Gerhard Merz Dresden 28. november 1998 til 24. januar 1999
1999 Ingeborg Strobl Einige Gegenstände. Und Sonnenuntergang 30. januar til 5. april
Erwin Wurm one minute sculptures 30. januar til 5. april
Devlin, Gursky & Höfer Räume 9. april til 27. juni
Ernst Strouhal & Heimo Zobernig Der Katalog 28. maj til 27. juni
Wolfgang Laib Personale 10. juli til 19. september
Diverse Kunst in der Stadt 3 10. juli til 19. september
Keith Sonnier Environmental Works 1968-99 2. oktober til 28. november
Helmut Federle Personale 9. december 1999 til 6. februar 2000
2000 Peter Kogler Personale 19. februar til 30. april
Donald Judd Farbe 13. maj til 2. juli
Diverse LKW (Lebenskunstwerke) 15. juli til 17. september
Symposium Kunsthäuser Architektur vs Kunst – Kunst vs Museum 16. november til 18. november
Diverse Museen für ein neues Jahrtausend 3. oktober 2000 til 7. januar 2001
2001 Daniel Buren Les Couleurs Traversées 27. januar til 18. marts
Olafur Eliasson The mediated motion 31. marts til 13. maj
Günther Förg FÖRG 24. maj til 8. juli
Jeff Koons 18. juli til 16. september
Hiroshi Sugimoto The Architecture of Time 27. til 6. januar 2002
2002 Douglas Gordon 17. januar til 14. april
Gilbert & George 28. april til 23. juni
Louise Bourgeois Zeichnungen und Skulpturen-Drawings and Sculptures 6. juli til 15. september
Ruth Schnell Territorism (KUB Fassade) 12. juli til 18. august
Pierre Huyghe L'expédition scintillante 28. september til 24. november
Doug Aitken NEW OCEAN (a shifting exhibition) 7. december 2002 til 26. januar 2003
2003 Mariko Mori Wave UFO 8. februar til 23. marts
Gerhard Merz fragmente bregenz 2003 12. april til 22. juni
Franz West We'll Not Carry Coals 5. juli til 14. september
Anish Kapoor My Red Homeland 27. september til 16. november
Diverse Remind… 30. november 2003 til 11. januar 2004
Tone Fink Carwalk 6. december 2003 til 18. januar 2004
2004 Gary Hume The Bird had a Yellow Beak 24. januar til 21. marts
Santiago Sierra 300 Tonnen / 300 tons 3. april til 23. maj
Jenny Holzer Truth Before Power 12. juni til 5. september
Thomas Demand Phototrophi 18. september til 7. november
Hans Schabus Das Rendezvousproblem 20. november 2004 til 16. januar 2005
2005 Jake + Dinos Chapman Explaining Christians to Dinosaurs 29. januar til 28. marts
Diverse Konstruktive Provokation – Neues Bauen in Vorarlberg 5. februar til 28. marts
Rachel Whiteread Walls, Doors, Floors and Stairs 9. april til 29. maj
Roy Lichtenstein Klassik des Neuen-Classic of the New 12. juni til 9. september
Siegrun Appelt 288 KW 9. juli til 4. september
Diverse Tu Felix Austria … Wild at Heart 9. juli til 4. september
Janet Cardiff & George Bures Miller The Secret Hotel 26. november 2005 til 15. januar 2006
2006 Jean-Marc Bustamante -beautifuldays- 29. januar til 19. marts
gelitin Chinese Synthese Leberkäse 13. april til 28. maj
Michael Craig-Martin Sign of Life 10. juni til 13. august
Tino Sehgal 17. august til 24. september
Gottfried Bechtold Reine und gemischte Zustände 1. oktober til 19. november
Cindy Sherman 2. december 2006 til 28. januar 2007
2007 Marcel Duchamp, Gerhard Merz, Damien Hirst, Jeff Koons Re-Objekt 18. februar til 13. maj
Joseph Beuys, Matthew Barney, Douglas Gordon, Cy Twombly Mythos 2. juni til 9. september
Peter Zumthor Bauten und Projekte 1986–2007 29. september 2007 til 9. januar 2008
2008 Maurizio Cattelan 2. februar til 24. marts
Carsten Höller Carrousel 12. april til 1. juni
Richard Serra Drawings-Work Comes Out of Work 14. juni til 14. september
Jan Fabre From the Cellar to the Attic-From the Feet to the Brain 27. september til 25. januar 2009
2009 Markus Schinwald Vanishing Lessons 14. februar til 13. marts
Lothar Baumgarten Seven Sounds/Seven Circles 25. april til 21. juni
Antony Gormley 13. juli til 4. oktober
Tony Oursler Lock 2,4,6 24. oktober 2009 til 17. januar 2010
2010 Candice Breitz The Scripted Life 6. februar til 11. april
Roni Horn Well and Truly 24. april til 4. juli
Cosima von Bonin The Fatigue Empire 18. juli til 3. oktober
raumlaborberlin Bye Bye Utopia 18. juli til 3. oktober
Harun Farocki Weiche Montagen/ Soft Montages 23. oktober til 9. januar 2011
Antony Gormley Horizon Field August 2010 til april 2012
2011 Haegue Yang Arrivals 22. januar til 3. april
Michal Heiman, Hannah Hurtzig, Katrin Mayer KUB Arena: Living Archives-Kooperation Van Abbemuseum 22. januar til 3. april
Diverse So machen wir es. Techniken und Ästhetik der Aneignung. Von Ei Arakawa til Andy Warhol 16. april til 3. juli
Yona Friedman & Eckhard Schulze-Fielitz KUB Arena 16. april til 3. juli
Ai Weiwei Art/Architekture 16. juli til 16. oktober
Diverse KUB Arena: Anfang gut. Alles gut 16. juli til 16. oktober
Valie Export Archiv 29. til 22. januar 2012
Teaterprojekt: International Institute of Political Murder (IIPM) Berlin KUB Arena: Hate Radio 29. til 22. januar 2012
2012 Yvonne Rainer Raum, Körper, Sprache 4. februar til 9. april
Diverse KUB Arena: Bleibender Wert? Kooperation >springerin< 4. februar til 9. april
Danh Võ Vô Danh 21. april til 24. juni
Ulrike Müller KUB Arena: Herstory Inventory: 100 feministische Zeichnungen von 100 KünstlerInnen 21. april til 24. juni
Peter Zumthor KUB Sammlungsschaufenster: Architekturmodelle Peter Zumthor 2012 til 9. februar 2014
Ed Ruscha Reading Ed Ruscha 7. juli til 14. oktober
Diverse KUB Arena: Sommerakademie. Kunst und Ideologiekritik nach 1989 24. september til 30. september
Florian Pumhösl Räumliche Sequenz 26. oktober til 20. januar 2013
Diverse KUB Arena: Nairobi – A State of Mind, Kooperation Goethe-Institut Nairobi, Kenia 26. oktober til 20. januar 2013
2013 Diverse Liebe ist kälter als das Kapital. Eine Ausstellung über den Wert der Gefühle 2. februar til 14. april
Andy Warhol KUB Arena: Andy Warhol - Fifteen Minutes of Fame 2. februar til 14. april
Wade Guyton, Guyton \ Walker, Kelley Walker Wade Guyton, Guyton \ Walker, Kelley Walker 27. april til 30. juni
Diverse KUB Arena: In Bewegung. European Kunsthalle i KUB Arena 27. april til 30. juni
Gabriel Orozco Natural Motion 13. juli til 6. oktober
Diverse KUB Arena: Zurück in die Zukunft. Eine Sommerwoche mit Kunst, Filmen und Musik 5. august til 11. august
Barbara Kruger Believe + Doubt 19. oktober til 12. januar
Dora García KUB Arena: The Sinthome-score 19. til 12. januar
2014 Pascale Marthine Tayou I love you! 25. januar til 27. april
Gerry Bibby \ Juliette Blightman KUB Arena: Gerry Bibby \ Juliette Blightman 25. januar til 27. april
Maria Eichhorn Maria Eichhorn 10. maj til 6. juli
Sung Hwan Kim\dogr KUB Arena: Sung Hwan Kim\dogr – I will dress you, howl bowel owl 10. maj til 6. juli
Richard Prince It’s a Free Concert 19. juli til 5. oktober
Diverse KUB Arena: Sommerfestival – Vom Werden und Sein 19. juli til 5. oktober
Jeff Wall Tableaux Pictures Photographs 1996–2013 18. oktober til 11. januar
Hannah Weinberger KUB Arena: Hannah Weinberger 18. oktober til 11. januar
2015 Rosemarie Trockel Märzôschnee ûnd Wiebôrweh sand am Môargô niana më 24. januar til 6. april
Trix und Robert Haussmann KUB Arena: Trix und Robert Haussmann 24. januar til 6. april
Berlinde De Bruyckere The Embalmer 18. april til 5. juli
Dexter Sinister KUB Arena: Dexter Sinister 18. april til 5. juli
Joan Mitchell Retrospective. Her Life and Paintings 18. juli til 25. oktober
KAMP KAYA feat. KAYA KUB Arena: Sommerprogramm KAMP KAYA feat. KAYA (Kerstin Brätsch, Debo Eilers & Kaya Serene) & Guests 18. juli til 25. oktober
Heimo Zobernig Heimo Zobernig 7. november til 10. januar
Amy Sillman KUB Arena: Amy Sillman 7. november til 10. januar
2016 Susan Philipsz Night and Fog 30. januar til 3. april
Theaster Gates Black Archive 23. april til 26. juni
Wael Shawky 16. juli til 23. oktober
Lawrence Weiner Wherewithal – Was es braucht 12. november til 22. januar
2017 Rachel Rose 4. februar til 17. april
Adrián Villar Rojas The Theater of Disappearance 13. maj til 27. august
Peter Zumthor Dear to Me (Zumthor's Welt) 16. september 2017 til 7. januar 2018
2018 Simon Fujiwara Hope House 27. januar til 8. april 2018
Mika Rottenberg 21. april 2018 til 1. juli 2018
David Claerbout 4. juli 2018 til 7. oktober 2018
Tacita Dean 20. oktober 2018 til 6. januar 2019
  • Peter Zumthor: Kunsthaus Bregenz (= Kunsthaus Bregenz. Archiv, Kunst, Architektur. Werkdokumente.). Hatje, Stuttgart 1997, ISBN 3-7757-0720-4.
  • Toni Hildebrandt (im Gespräch mit Peter Zumthor): Architektur, Bild und Entwurf. (PDF; 942 kB) In: Rheinsprung 11. Zeitschrift für Bildkritik. 1, 2011, ISSN 1664-9966, S. 139-146.

Enkelthenvisninger

[redigér | rediger kildetekst]
  1. ^ Michael Kohler: Yilmaz Dziewor aus Bonn: Das ist der Neue fürs Museum Ludwig. I: Kölner Stadt-Anzeiger, 13. maj 2014, Kultur; hentet 14. maj 2014
  2. ^ Thomas D. Trummer wird neuer KUB Direktor. Arkiveret 5. marts 2016 hos Wayback Machine (PDF) Presseinformation KUB 2014; hentet 14. oktober 2014

47°30′18″N 9°44′50″Ø / 47.505°N 9.7473°Ø / 47.505; 9.7473