Bruger:Asger/sandkasse/hærværk

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi

Denne side er ikke til brug for anmeldelse af udøvere af hærværk. Rapporter hærværk fra specifikke brugere til administratorerne på Wikipedia:Anmodning om administratorassistance.

Denne side er en officiel politik for den danske Wikipedia – en bredt accepteret standard, alle brugere skal følge. Du må gerne ændre denne side efterhånden som det bliver nødvendigt, men vær sikker på at det afspejler konsensus. Er du i tvivl, så brug diskussionssiden.
Denne side i en nøddeskal
Enhver handling på Wikipedia, der ikke har til formål at forbedre encyklopædien betragtes som skadelig. Bevidste skadelige redigeringer på Wikipedia vil medføre blokering

Hærværk, også kaldet vandalisme, har på Wikipedia en helt specifik betydning: Redigering (eller anden adfærd) med den hensigt at forhindre eller overvinde projektets formål, som er at skabe en fri encyklopædi på forskellige sprog og præsentere summen af al menneskelig viden.

Skadelig fjernelse af encyklopædisk indhold eller ændring af sådant indhold hinsides enhver anerkendelse, uden hensyntagen til vores centrale indholdspolitikker i form af kravet om neutral synsvinkel (som ikke betyder ingen synsvinkel), verificerbarhed og ingen førstehåndsforskning, er et bevidst forsøg på at skade Wikipedia. Der eksisterer naturligvis flere former for hærværk, som f.eks. tilføjelse af irrelevant anstødeligt indhold eller rå humor til en artikel eller uretmæssig tømning af sider for indhold og indsættelse af åbenlys nonsens/vås i en artikel. Anstødelig oprettelse eller brug af brugerkonti og IP-adresser kan også udgøre hærværk.

Hærværk er forbudt og fuldstændig utilstedeligt. Selvom Wikipedianere, patruljanter mm. opfordres til at advare og skole vandaler, er advarsler på ingen måde en nødvendighed på forhånd for at blokere en vandal (selvom administratorer almindeligvis først blokerer når minimum en advarsel er givet. Undtaget i grove tilfælde).

Hvis redigeringen grunder i misforståelse, endda bevidst gående mod konsensus, eller værende forstyrende, er enhver redigering i god tro med henblik på at forbedre encyklopædien ikke hærværk. Et eksempel er, at en redigeringskrig om, hvordan encyklopædisk indhold helst præcist skal præsenteres, ikke er hærværk. Omhyggelig overvejelse er en nødvendighed for at skelne mellem ændringer, som er gavnlige, redigeringer, der er skadelige, men velmenende, og ændringer, der er hærværk. Hvis det er tydeligt, at den pågældende skribent har til hensigt at forbedre Wikipedia er disse redigeringer ikke hærværk, også selvom de overtræder en anden grundlæggende politik for Wikipedia. Miskreditering af redigeringer i god tro værende hærværk betragtes som skadelig; i stedet for at kalde sådanne problemer hærværk, brug den korrekte terminologi for at gøre det nemmere at rette op. Når skribenter redigerer i god tro, gør miskreditering af deres redigeringer som hærværk, at de bliver mindre tilbøjelige til at reagerere på velmenende råd og vejledning eller til at engagerere sig konstruktivt i en uoverensstemmelse. Derfor bør du undgå at bruge begrebet "hærværk", medmindre det er klart, at den pågældende har til hensigt at skade Wikipedia; dette gælder endda når du advarer en bruger med en standardskabelon. Brug den mest passende skabelon, der passer bedst til den adfærd, som du forsøger at korrigere.