Wikipedia:Redigeringskrige

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Denne side betragtes som en norm på Wikipedia – den illustrerer standardopførsel, som mange bidragsydere anser for korrekt og benytter sig af. Selvom det kan være anbefalelsesværdigt at følge den, så er det ikke en politik. Du skal derfor være velkommen til at rette sidens indhold, men det foretrækkes, at du konsulterer sidens diskussion inden større ændringer.
Genvej:
WP:KRIG

En redigeringskrig er når to eller flere brugere gentagent omgør hinandens redigeringer, i stedet for at løse problemet via en fredelig diskussion. Problemer i Wikipedia-artikler bør håndteres via dialog med henblik på at skabe konsensus.

Redigeringskrige er dårlige både for læserne og bidragyderne af Wikipedia. Forsøg på at fremtvinge en holdning, eller en version af en artikel, på bekostning af en anden, kan føre til tab af et neutralt synspunkt og skabe fjendskab mellem de brugere, der samtidig reducerer muligheden for konsensus. Brugere, der fortsætter en redigeringskrig efter advarsler, risikerer at miste deres privilegier til at redigere.

Håndtering af redigeringskrige[rediger kildetekst]

En ikke-indblandet bruger bør ved en mulig startende redigeringskrig forsøge at standse den negative udvikling, ved at kontakte de pågældende brugere, fx på den konfliktramte artikels diskussionsside, eller deres brugerdiskussionssider. En stor redigeringskrig, der ikke kan løses med fredelige metoder, skal straks rapporteres til en administrator på Wikipedia:Anmodning om administratorassistance. Administratoren vil så tage nødvendige midler i brug, der bl.a. kan medføre en beskyttelse af den krigsramte side mv.

3 gendannelser-reglen[rediger kildetekst]

3 gendannelser-reglen (3GR), stammer fra den engelske Wikipedias 3 revert rule. Reglen anerkendes som udgangspunkt ikke på dansk Wikipedia. Reglen kan dog ofte være en hjælp til brugere, der ikke kan fornemme hvor grænsen går. Den påpeger at der kun må ske 3 gendannelser i redigeringsstriden inden for 24 timer, og den, der udfører den 4., risikerer en blokering, eftersom dennes opførsel har vist sig at være uacceptabel. Det er ikke en garanti for andre deltagere i en redigeringskrig at de kan undgå blokeringer.

Reglen anerkendes ikke på dansk Wikipedia, da den ikke tager højde for, hvem af brugere der faktisk har ret, for de tilfælde hvor der er mere end to brugere involveret, og for de tilfælde hvor redigeringskrigen foregår i langsommere tempo. Den kan således ikke benyttes til at få sin vilje med. Til gengæld vil tre-fire gendannelser fra en eller flere parter i almindelighed være et signal om, at der en strid, der skal stoppes hurtigst muligt.

Skrivebeskyttelser[rediger kildetekst]

Uddybende Uddybende artikel: Wikipedia:Beskyttelser

En redigeringskrigsramt side kan af en administrator skrivebeskyttes for at standse konflikten, i det der typisk samtidig rulles tilbage til sidste version før redigeringskrigens begyndelse. Mens skrivebeskyttelsen er aktiveret, kan de stridsramte brugere diskutere på artiklens diskussionsside, og evt. finde frem til et kompromis.

Blokeringer[rediger kildetekst]

I værste tilfælde, hvor de stridsramte brugere ikke kan diskutere fredeligt, kan en blokering af en eller flere af de stridende parter komme på tale. Blokeringen udføres af en administrator. En blokering blokerer for adgangen til at foretage redigeringer på andre sider end ens egen brugerdiskussionsside, og vil som regel vare et par dage eller uger, helt afhængigt af den blokeredes opførsel.