Spring til indhold

Wikipedia:Fem søjler

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Genveje:
WP:SØJLER
WP:FEMSØJLER

Wikipedias politikker og normer kan siges at være baseret på fem søjler, der definerer Wikipedias karakter:

Wikipedia er en encyklopædi skrevet til fordel for sine læsere. Den indeholder elementer fra generelle encyklopædier, specialiserede encyklopædier og almanakker. Alle artikler skal følge vores politik om ingen originalforskning, og skribenter skal stræbe efter præcision (uciteret materiale bliver ofte fjernet, så angiv venligst kilder); Wikipedia er ikke stedet at udbrede personlige meninger, erfaringer eller argumenter. Wikipedia er ikke en ukritisk samling information, en kampplads, en dyrkelse af personlig forfængelighed, et eksperiment i anarki eller demokrati eller et internetkatalog. Ej heller er Wikipedia en ordbog, en avis eller en samling af kildedokumenter; denne slags indhold bør uploades til det passende Wikimedia-søsterprojekt.
 
Wikipedia har et neutralt synspunkt, hvilket betyder, at vi stræber efter artikler der ikke prædiker et enkelt syn på en sag. Nogle gange betyder det, at man må præsentere flere forskellige synspunkter, gøre det præcist, præsentere synspunkternes kontekst og i øvrigt ikke præsentere et synspunkt som "sandheden" eller "det rigtige synspunkt". Det betyder, at man skal citere verificerbare, autoritative kilder når det er muligt, specielt om kontroversielle emner. Når en konflikt trænger sig på vedrørende en artikels neutralitet, bør man mærke artiklens neutralitet som omstridt, udpege detaljerne på diskussionssiden og forsøge at nå til enighed.
 
Wikipedia er frit indhold som alle må redigere. Al tekst er tilgængelig under GNU Free Documentation License og Creative Commons Navngivelse/Del på samme vilkår 3.0, og må distribueres eller linkes tilsvarende. Vær opmærksom på, at artikler kan ændres af alle og at ingen enkeltperson kontrollerer nogen specifik artikel; derfor kan alle dine bidrag blive nådesløst redigeret og videredistribueret af hvem som helst. Læg ikke ophavsretsligt beskyttet eller andet ikke-CC-BY-SA 3.0-kompatibelt materiale op på Wikipedia. Billeder fundet på internettet under GNU Free Documentation License bliver heller ikke accepteret.
 
Wikipedia har en adfærdsnorm: Respekter dine medwikipedianere, selv når du ikke er enig med dem. Vær høflig. Undgå personangreb og generaliseringer. Find konsensus, undgå redigeringskrige, gentag ikke de samme redigeringer igen og igen, og husk at der er 301.042 artikler på den danske Wikipedia, som du kan diskutere eller arbejde videre på. Antag god tro og skab aldrig kaos for at illustrere en pointe. Vær åben og høflig mod nybegyndere.
 
Wikipedia har ingen faste regler bortset fra de fem generelle principper præsenteret her. Vær modig når du redigerer, flytter og ændrer artikler. Selvom der sigtes efter det, er perfektion ikke et krav. Lad være med at bekymre dig om at ødelægge noget. Alle tidligere versioner af artikler gemmes, så du kan ikke komme til ved et uheld at skade Wikipedia eller ødelægge indhold permanent. Husk – alt du skriver her bliver gemt for eftertiden.