Bruger:Boivie

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Babel
sv Denna användare har svenska som modersmål.
en-3 This user is able to contribute with an advanced level of English.
da-1 Denne bruger kan skrive dansk på et grundlæggende niveau.
Brugere efter sprog

Jeg er Boivie från Sverige.

69 + 4 = 73 billeder.

Imagelist


Ugens artikel

Dio IronFest3.jpg

Ronnie James Dio, kunstnernavn for Ronald James Padavona (10. juli 1942 - 16. maj 2010), var en amerikansk heavy rocksanger og -komponist.

Han blev født i Portsmouth, New Hampshire og voksede op i en katolsk familie med italienske rødder. Som teenager begyndte han i 1957 at spille bas, men snart blev han sanger i sit eget orkester, der optrådte sammen indtil 1967 og fik udsendt nogle plader. Da han med et nyt orkester varmede op til en Deep Purple-koncert, blev han opdaget af Ritchie Blackmore, som tog ham med i sin nydannede gruppe Rainbow.

I 1979 erstattede han Ozzy Osbourne i Black Sabbath, inden han i 1983 dannede sin egen gruppe Dio. Senere vendte han tilbage til samarbejdet med Black Sabbath, fra 2006 til 2010 under navnet Heaven & Hell. Ronnie Dio var kendt for sin kraftfulde stemme og for at have gjort djævletegnet til en uundværlig del af en heavy metal-koncert. Læs mere

Ugens artikel Bokmål

Overvintringsteorien sier at lapprose overlevde istiden i Norge.

Overvintringsteorien er en omstridt hypotese om at noen plante- og dyrearter overlevde istidenden skandinaviske halvøy ved å søke tilflukt i lokale isfrie områder, såkalte refugier. Den står i motsetning til «tabula rasa»-hypotesen som sier at isen dekte hele halvøya slik at alt liv ble utryddet, og at alle arter har innvandret etter istiden.

De første tanker om at planter hadde overlevd istiden i Norge finnes i arbeider av Axel Blytt fra 1870- og 80-årene, men teorien ble først klart formulert av Rutger Sernander i 1896. Teorien er et forsøk på å forklare flere eiendommelige forhold ved utbredelsen til enkelte fjellplanter. Mulige refugier kan ha vært fjelltopper som stakk opp av innlandsisen (nunataker), eller isfrie områder utenfor isranden. Les mer...

Ugens artikel Nynorsk

Polske dialektar ifylgje Stanisław Urbańczyk.

Polsk er eit vestslavisk språk som er brukt mest i Polen der det er det offisielle språket. Forskarar reknar med at det finst mellom 39 og 48 millionar menneske som snakkar polsk i dag.

Polsk er det største vestslaviske språket både ut frå talet på talarar og bruksområde. Det høyrer til den lechitiske greina av språkgruppa, saman med pommerske talemål og den utdøydde polabisken, og dannar eit dialektkontinuum med slovakisk og tsjekkisk. I tillegg har polsk påverka dei austslaviske språka kviterussisk og ukrainsk. Sjølv om einskilde slaviske språk utvikla seg annleis, er det framleis ei viss grad av gjensidig forståing mellom dei grunna tidlegare politisk-etniske tilhøve.

Det polske dialektlandskapet er ikkje variert lenger - sidan 1960-åra har ein observert tendensen til å vende seg mot standardspråket i alle regionar. Det finst fleire grunnar til denne prosessen: Politiske endringar etter den andre verdskrigen, migrasjon frå landet til byane og frå gamle austlege delar av Polen til dei nyfåtte territoria mot vest, popularisering av allmenn utdanning og den auka rolla til massemedia.

Forskarar vurderer at det felles urslaviske språket byrja å bryte i mindre dialektgrupper om lag i 500-talet, medan polsken utvikla seg frå den vestlege gruppa i 900-talet. Les meir …

Ugens artikel Svensk

Sveriges landsdelar innan 1809

Norrland är den nordligaste av Sveriges tre landsdelar och består av fem län och nio landskap, vilka utgör 59,6 procent av Sveriges yta. Den fastboende befolkningen uppgår till 1.163.255 invånare, vilket utgör cirka 12 procent av Sveriges befolkning. I Norrland lever två av Sveriges minoritetsfolk, samer och tornedalingar. Inlandet väster om högsta kustlinjen har aldrig varit täckt av hav och saknar därför de finkorniga sedimentjordarter som är mest lämpade för jordbruk. Jordbruket nådde inte landsdelen förrän under yngre bronsålder, varför inlandet är glesbefolkat. Ett småkungarike uppstod i Mellannorrland under järnåldern till följd av järn- och pälshandel med Mälardalen och kontinenten, som kom att bli Stor-Hälsingland och grunden till Norrland. Norrbotten började koloniseras av svenskar på 1300-talet. Norrland var ett län på 1600-talet. Sveriges första storindustriområde uppstod med ångsågverken i Norrland från 1849, något som resulterade i en betydande inflyttningsvåg till Norrland. En ansenlig andel av Sveriges elproduktion, massaindustri, gruvbrytning och elintensiv tillverkningsindustri är idag lokaliserad till Norrland. Läs mer