Bruger:Gundestrup/artikel

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning

Niels Steen Gundestrup (24. april 1944-4. november 2002)International kendt og agtet polarforsker.
Medvirkende til Danmarks førende position inden for glaciologi

Biografi[redigér | redigér wikikode]

Niels Gundestrup blev født 24 april 1944 i København.
Uddannet civilingeniør af E-retningen fra januar 1969, fra DTH. Siden 1970 var han knyttet til Københavns Universitet, nu Niels Bohr Instituts geofysiske afdeling.
Første bedrift var fuldautomatiseringen af et massespektrometer, til måling af isotopiske sammensætning af isprøver fra iskerne. Fra 1970 og frem til 1980'erne var apparatets kapacitet større end samtlige andre instrumenter tilsammen. Hvilket muliggjorde Danmarks mangeårige dominerende position inden for iskerneforskningen. Yderligere blev der udviklet den første luftbårne isradar. Senere bidrog han, til udviklingen af det danske isbor ISTUK. Hans arbejde medvirkede til at Danmark, blev attraktiv samarbejdspartner for flere udenlandske institutioner – amerikanske, europæiske og japanske.

I 1979-81 gennemborede ISTUK Indlandsisen i Sydgrønland. I 1986 fandt han frem til det amerikanske boretårn på Indlandsisen ved Camp Century, der efter 20 års forløb var dækket af 8 m sne. I 1989-92 satte det verdensrekord med bjergningen af en 3027 m lang iskerne til bunden af Indlandsisen i Centralgrønland i samarbejde med otte europæiske lande i GRIP projektet (Greenland Icecore Project). Som direktør for GRIP Operation Center vandt han udbredt respekt.

Målte med ekstem nøjagtighed temperaturen ned gennem de dybde borehuller i isen, hvilke førte til en konstatering af at istidens kulde endnu findes bevaret dybt nede i isen og lærte os at der var 25 grader koldere i Grønland under Istiden.

Radarsonderingen fra fly, til kortlægning af fjeldlandskab under Indlandsisen.

Geografiske stedbestemmelser ved satellitsporing gjorde han praktisk anvendelige for forskningen i 1980'erne.

I de senere år var han logistisk direktør samt feltleder ved de nye isboringer i Nordgrønland samt leder af boregruppen for det europæiske isboreprojekt EPICA i Antarktis.

Han var medlem af Akademiet for de Tekniske Videnskaber og The International Glaciology Society, og modtog Det Kgl. Danske Geografiske Selskabs Hans Egede medalje

I 2002 blev en ekspidition i antarktis samt tilhørende forskning dedikeret til hans minde.

<! --

BiografiStub
Denne biografi er kun påbegyndt. Hvis du ved mere om emnet, kan du hjælpe Wikipedia ved at udvide den.
Vista-kdmconfig.pngArtiklen om Gundestrup/artikel kan blive bedre, hvis der indsættes et (bedre) billede
Du kan hjælpe ved at afsøge Wikimedia Commons for et passende billede eller uploade et godt billede til Wikimedia Commons iht. de tilladte licenser og indsætte det i artiklen.

-->

Kilde[redigér | redigér wikikode]

gravsted.dk
Ingenøren.dk
gundestrup.dk
tidsskrift.dk
nat.ku.dk
International Glaciological Society
De Nationale Geologiske og Glaciologiske Undersøgelser for Danmark samt Grønland
Science/AAAS
National Climatic Data Center